Societat 17/01/2022

Les Balears varen rebre 201 queixes per negligències mèdiques el 2021

Son Espases és el cinquè hospital amb més queixes de l'Estat

ARA Balears
2 min
Son Espases durant la pandèmia.

PalmaLes Balears varen rebre l'any passat 201 queixes per negligències sanitàries en hospitals públics i privats, un 13% més que el 2021, segons les dades de l'Associació del Defensor del Pacient recollides per Europa Press. L'associació, que ha presentat aquest dilluns la seva Memòria anual de presumptes negligències medicosanitàries, va rebre 13.156 denúncies a Espanya.

A l'Arxipèlag es varen registrar 147 denúncies a Mallorca, 48 a Eivissa, 5 a Menorca i una a Formentera. Quant als hospitals, Son Espases és el que més reclamacions va rebre. De fet, va ser el cinquè amb més denúncies a l'Estat. Les reclamacions estan relacionades sobretot amb llistes d'espera, cirurgia, traumatologia, urgències i serveis de ginecologia i obstetrícia.

Pel que fa a les dades de negligències que varen acabar amb mort, se'n varen registrar 628 a Espanya l'any passat. Això són 100 més que el 2020, però 129 menys que el 2019. De les 201 queixes presentades a les Illes, només quatre varen acabar amb defunció. Madrid va ser la comunitat amb més reclamacions: 3.226 casos, un 23% més que l'any anterior.

Respecte de les demandes en els serveis d'Urgència, l'Hospital de La Paz de Madrid torna a ser el centre amb més demandes, encara que l'associació posa l'èmfasi en la situació "caòtica" del Complex Hospitalari Universitari A Coruña, seguit del Complex Hospitalari Universitari Insular de Las Palmas i l'Hospital de la Salut a Toledo, dels quals es destaca una gestió "deficient". En cinquè lloc, es troba Son Espases.

"L'excusa del covid-19 ja no cola, ja que el sistema sanitari continua sense ser idíl·lic per manca de recursos personals i materials". La pandèmia ha descobert les vergonyes del sistema nacional sanitari", ha denunciat l'associació del Defensor del Pacient. Així mateix, ha informat que, en les morts per mala praxi mèdica, la causa principal ha estat l'error de diagnòstic i la pèrdua d'oportunitat terapèutica.

stats