Les Balears rebran a final de setmana les primeres 600 vacunes de Moderna

Salut comença aquest dimecres la vacunació als sanitaris en primera línia, i assegura que són "molt pocs" els professionals que la rebutgen

Les Illes Balears rebran les primeres 600 dosis de la vacuna de Moderna a final d'aquesta setmana, segons ha informat la consellera Patricia Gómez aquest dimarts. La data prevista és aquest divendres, i les dosis les rebrà l'hospital Son Espases, que les administrarà als seus professionals de "primera línia" en la lluita contra el covid-19. El coordinador de vacunació de covid-19, Carlos Villafàfila, ha assenyalat que l'acord és que l'Arxipèlag rebi 10.000 vacunes entre el gener i el febrer i no arribaran setmanalment –com en el cas de Pfizer–, sinó que "serà més complex i s'anirà incrementant", ha matisat Villafàfila.

La Conselleria de Salut començarà aquest dimecres a vacunar els professionals de "primera línia": 6.325 professionals de la sanitat pública i 1.012 de la privada. Gómez ha concretat que els professionals de la xarxa pública rebran la primera dosi als hospitals o als centres de salut, i els de la privada, a les unitats Covid Exprés. Per illes, a Mallorca estan citats per ser vacunats 4.599 professionals; a Menorca, 751, i a Eivissa i Formentera, 1.453.

Per dur a terme la vacunació de professionals, el Servei de Salut ha fet un enviament de vacunes a tots els centres vacunadors. En concret, l'Hospital Universitari Son Espases n'ha rebut 975 dosis; Son Llàtzer, 975; l'Hospital de Manacor, 525; l'Hospital Comarcal d’Inca, 470; Atenció Primària de Mallorca, 1.300; l'Àrea Sanitària d’Eivissa i Formentera, 975, i l'Àrea Sanitària de Menorca, 975.

El ritme de vacunació als centres sanitaris serà d’aproximadament 200 persones al dia. Paral·lelament, Salut continua amb la campanya a les residències de gent gran i de persones amb discapacitat, i la previsió –segons ha afirmat la consellera– és haver administrat les dues dosis a tots els centres de les Illes durant el mes de gener. 

Brussel·les promet més vacunes a l'abril, després de l'escassetat en l'inici d'any

Aquest dimarts les Illes havien de rebre les 5.850 dosis de Pfizer, però finalment l'entrega s'ha endarrerit per la situació meteorològica a Madrid i es preveu que arribin demà. Com que es va fer la reserva de la segona dosi, aquesta incidència no ha afectat el ritme de la vacunació, segons ha assegurat el coordinador.

En aquesta fase de vacunació no es reservarà la segona dosi (com sí que es va fer amb la vacunació de residències), cosa que permetrà augmentar el ritme de la vacunació. Villafàfila ha defensat que es va fer la reserva perquè era el col·lectiu més vulnerable, i es volien assegurar que podien posar la segona dosi al cap de 21 dies. En aquesta segona fase, està previst que els 7.337 professionals estiguin vacunats en dues setmanes. Una vegada acabi, els seguiran la resta de professionals de la salut, que són unes 30.000 persones.

Fins dilluns vespre, han rebut la dosi 2.200 professionals de residències i 2.913 usuaris. El percentatge d'usuaris que ha acceptat vacunar-se és de "més del 90%", i en el cas dels treballadors, el percentatge és d'un 60%. Villafàfila ha aclarit que dins aquest grup hi ha persones que no han donat el consentiment, però també altres que no ho han fet per altres circumstàncies, com no estar a la residència o no haver pogut tramitar el consentiment a temps.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF