Societat 08/11/2021

Les Balears rebran 90 milions d'euros de l'Estat per a educació el 2022

Francina Armengol ha reclamat "més suport" al Ministeri d'Educació per poder respondre a l'increment de la població escolar

2 min
La presidenta Francina Armengol i la ministra Pilar Alegria aquest dilluns al Consolat.

PalmaEl Ministeri d'Educació transferirà 90 milions d'euros a les Balears l'any que ve, segons ha anunciat la ministra Pilar Alegria des del Consolat aquest dilluns. Aquesta és la partida prevista per a la comunitat autònoma en matèria educativa dins els pressupostos generals de l'Estat del 2022. Dins aquesta dotació, hi ha recursos propis del govern d'Espanya, però "fonamentalment" doblers provinents dels fons europeus del programa de Mecanisme de Recuperació i Resiliència, però també recursos propis, ha detallat la ministra.

En declaracions als mitjans, la presidenta Francina Armengol ha demanat "un suport més important" al govern espanyol per poder respondre a l'increment exponencial de la població escolar. "Implica una inversió molt important del Govern balear i demanam al Ministeri aquesta sensibilitat per poder fer projectes específics amb la comunitat autònoma". Per la seva banda, Alegria ha assegurat que l'executiu central "és conscient d'aquesta realitat" i que els 90 milions d'euros "atenen aquesta circumstància".

Cal remarcar que el nombre d'alumnes matriculats a la comunitat autònoma no ha aturat de créixer els darrers 14 cursos i ha fet que s'intensifiqui la massificació als centres, sobretot als instituts. Si el 2007-2008 hi havia 157.617 estudiants en el sistema educatiu illenc, el 2020-2021 aquest nombre s'ha disparat fins als 193.057. Això són 35.440 alumnes més, que suposen un increment del 22,5%. Segons les dades del Ministeri d'Educació, l'Arxipèlag ha assumit una pujada mitjana de 2.531 alumnes l'any.

Llei i pressupostos

Alegria ha valorat que les Illes siguin “dels pocs territoris” que han mantingut els recursos de suport posats en marxa en l’àmbit educatiu durant el curs passat, en el marc de la pandèmia. D’altra banda, ha felicitat el Govern balear per la nova llei educativa, “basada en el diàleg i el consens” i en línia amb la llei estatal LOMLOE. “He de manifestar satisfacció perquè el principal partit de l’oposició no hagi presentat una esmena a la totalitat”, ha dit.

La presidenta del Govern ha remarcat que el pressupost de les Illes per a educació, de 1.155 milions d’euros, representa “una xifra històrica”. Així mateix, ha destacat com a eixos d’actuació més importants les infraestructures educatives, l’estabilització del personal docent, l’àmbit social (especialment, amb les beques menjador) i l’etapa educativa de 0 a 3 anys.

stats