Societat 17/12/2020

Les Balears lideren l'escalfament climàtic a Espanya

Campos és el tercer municipi de l'Estat on més s'ha incrementat de mitjana des dels anys seixanta, segons un estudi

Ara Balears
2 min
El riu Llobregat el 2008, sec, al seu pas per Sant Boi de Llobregat / XAVIER BERTRAL

PalmaLes Balears lideren l'escalfament provocat per la crisi climàtica a Espanya amb un increment de la temperatura mitjana de 2,27 graus els darrers 50 anys, segons una investigació de l'OBC Transeuropea per a l'European Data Journalism Network (EDJNet) que se centra en els canvis produïts en l'àmbit local.

Campos és el tercer municipi de l'Estat on més s'ha incrementat la temperatura de mitjana des dels anys seixanta, amb una pujada de 3,1 graus. Llívia, a Girona, encapçala el llistat (3,3) i el segon municipi més afectat és la Corunya (3,2), segons l'aplicació Glocal Climate Change, on es pot consultar l'escalfament d'Europa per municipis. Santa Eulària des Riu és el municipi de les Illes on menys ha augmentat la temperatura: 1,1 graus.

Per províncies i illes d'Espanya, la temperatura ha pujat més de dos graus en els darrers 50 anys a Mallorca, Menorca, Madrid, la Palma i la Corunya. Pel que fa a les Balears, a Mallorca ha pujat 2,46 graus, a Menorca 2,26 i a les Pitiüses 1,32.

Després de les Illes, les cinc comunitats autònomes on més ha pujat la temperatura són la Comunitat de Madrid (2,18 graus), Aragó (1,69), Castella - la Manxa (1,66), Galícia (1,66) i les Canàries (1,63). En canvi, les cinc comunitats on l'increment ha estat menor són, per aquest ordre, Cantàbria (1,19), Andalusia (1,20), la Rioja (1,33), el País Basc (1,35) i Astúries (1,39). A totes, però, la pujada ha estat superior a un grau.

Una tendència a tota Europa

La principal conclusió de la investigació en l'àmbit europeu és que a més de 35.000 localitats de les 100.000 analitzades la temperatura ha pujat més de dos graus en els darrers 50 anys. Dues de cada tres províncies europees han registrat un augment d'entre 1,5 i 2,5 graus. Les dades són estimacions fetes a partir de la informació del programa Copèrnic de la Unió Europea.

stats