Els illencs necessiten 16 anys de sou íntegre per comprar un habitatge

L'arxipèlag és la comunitat autònoma que presenta l'índex d'esforç immobiliari més alt de tot l'estat

Els balears necessiten de mitjana  16  anys de sou íntegre per poder comprar un habitatge nou o usat, segons l'estudi de Mercat de l'Habitatge de l'últim trimestre elaborat per societat de Taxació. Les Balears es situa com la comunitat autònoma amb l'índex d'esforç immobiliari més elevat. Altres indrets de l'estat presenten xifres molt inferiors, com els 7,1 anys que destinen els residents a Canàries.

Aquest índex d'esforç immobiliari, que mesura el nombre d'anys de sou íntegre que un ciutadà gasta per adquirir un habitatge, es  situa en  16  anys a Balears, un 0,4% més que en el tercer trimestre de l'any passat. D'aquesta manera, Balears esdevé  la comunitat amb l'índex d'esforç més elevat, seguida de la Comunitat de Madrid, amb 8,6 anys, i Catalunya amb 8,4 anys La mitjana espanyola és de 7,4 anys.

El cost d'un habitatge nou o usat a Balears s'ha encarit en l'últim any un 2,7%, amb una mitjana de 2.229 euros el metre quadrat, de manera que l'arxipèlag és la quarta província espanyola amb el preu més alt per adquirir un pis. En els primers sis mesos del 2020, aquest preu ha augmentat a l'arxipèlag un 0,9% respecte al mateix període de l'any passat, mentre que a les Canàries aquest valor ha pujat un 1,1%.

L'estudi també reflecteix que, durant el tercer trimestre del 2020, l'índex de Confiança Immobiliària de la Societat de Taxació ha baixat a Balears fins a situar-se en 37,1 punts, enfront dels 47,8 registrats fins al març passat. A escala estatal, aquest índex de confiança es  situa en 40,8 punts, amb una caiguda de 2,2 punts percentuals en l'últim trimestre i un retrocés des del primer trimestre del 2020 en 8,5 punts.

A més de tot això, Balears presenta la capacitat d'endeutament més baixa de país, amb 51 punts, un més que en el tercer trimestre del 2019, índex també insuficient per a l'adquisició d'un pis a Madrid (92 punts) i Catalunya (95 punts).

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF