Societat 28/07/2020

Les Balears lideren la destrucció de llocs de feina a Espanya

L'Arxipèlag perd més de 66.000 llocs de feina (un 11,5%) durant el segon trimestre de l'any

Ara Balears
2 min
Entrada de l'edifici de Palma del Servei Públic d'Ocupació Estatal.

PalmaL'ocupació va baixar un 11,5% a les Balears durant el segon trimestre de l'any en comparació amb el mateix període de l'any passat. Es tracta del descens més gran del territori espanyol: segons aquestes xifres, les Balears lideren la destrucció de llocs de feina a l'Estat. Amb 512.200 ocupats, uns 66.500 menys que el 2019, les xifres demostren els efectes dramàtics de la crisi econòmica causada pel coronavirus.

En comparació amb el primer trimestre de l'any, l'Arxipèlag és l'única comunitat on ha crescut l'ocupació, amb 9.200 persones més, un 1,8%, però és una xifra irrisòria si es té en compte que durant el segon trimestre comença la temporada alta del turisme. Pel que fa a la taxa d'atur, a les Balears se situa en el 15,93%, mentre que al territori espanyol és del 15,33%, segons l'agència Efe.

"Tot i que les xifres eren previsibles, i són pràcticament una suma de totes les dades de l'atur que s'han anat assolint mensualment, també són dures, complicades i preocupants", ha assegurat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela. Ha afegit que les dades demostren que l'Arxipèlag es troba "en una situació de debilitat econòmica", però ha recalcat que l'increment d'ocupació de 9.200 persones s'ha aconseguit "gràcies a la incorporació dels fixos discontinus en els Expedients de Regulació Temporal (ERTO)". Sense aquesta mesura, ha afegit, les Balears es trobarien "en un escenari diferent, de crisi social".

Segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), aquests resultats de l'Enquesta de Població Activa (EPA) del segon trimestre de 2020 continuen mostrant la situació provocada per la crisi sanitària. En concret, durant aquest període la població activa de les Balears fou de 609.300 persones, que són 5.700 menys que el trimestre anterior, una xifra que representa una davallada d'un 0,9%. En aquest sentit, d'abril a juny la població activa a l'Arxipèlag ha baixat en 43.000 persones, un 7,49% menys.

Augment de l'atur

Pel que fa a la taxa d'activitat, a les Balears se situà en un 59,67% durant el segon trimestre, mentre que en l'àmbit estatal fou del 55,54%. Respecte de l'atur, les Balears registraren 97.100 aturats durant el segon trimestre, 14.800 menys que el primer trimestre de l'any, un 13,2%. No obstant això, hi hagué 17.200 aturats més que entre els mesos d'abril i juny del 2019, amb un increment d'un 21,53%. "És una dada molt negativa, ja que entre trimestres cau un 15%, però en termes interanuals puja un 21%", detalla el conseller. En aquest sentit, Negueruela ha exposat que un dels motius de l'increment de l'atur són els contractes temporals que no s'han incorporat als seus llocs de feina i que, per això, la taxa d'atur a l'Arxipèlag és superior a la mitjana estatal.

En l'àmbit estatal, l'ocupació va baixar en 1.074.000 persones durant el segon trimestre de l'any, una xifra que no inclou els afectats per un ERTO, ja que, segons l'Oficina d'Estadística de la Unió Europea (Eurostat) i de l'Organització Internacional del Treball (OIT) que s'aplica a l'EPA, es consideren ocupats. En total, hi ha 18,6 milions de treballadors a l'atur, mentre que el nombre d'ocupats durant el segon trimestre és de 13.901.000, un 34,14% de la població.

stats