Societat 16/12/2019

Les Balears podrien reduir un 40% de les emissions si la producció d'electricitat fos amb renovables

El subdirector del Laboratori Interdisciplinari sobre el Canvi Climàtic (LINCC) de la UIB, Pau de Vílchez, creu que aquest canvi és "relativament senzill" de fer

Kike Oñate
2 min
La central tèrmica del Murterar, situada a Alcúdia.

PalmaAproximadament el 40% de les emissions produïdes a les Illes Balears prové de la generació d'electricitat perquè durant el procés es fa servir carbó, dièsel o gas. Segons el subdirector del Laboratori Interdisciplinari sobre el Canvi Climàtic (LINCC) de la UIB, Pau de Vílchez, substituir aquests combustibles per energies renovables és "relativament senzill" i en suposaria una reducció molt important. El transport de vehicles, vaixells i avions és l'altre gran sector contaminant.

De Vílchez va estar present a la Cimera pel Clima de Madrid, i, malgrat que no s'ha establert cap acord per mitigar i reduir emissions, el subdirector ha destacat l'aprovació del pla d'acció de gènere que obligarà els estats a tenir en compte la gent que viu en els territoris on es volen fer projectes en països on s'incompleixen els drets humans. "Les dones dels països pobres contribueixen menys que els homes a l'escalfament global i són les que més pateixen els efectes del canvi climàtic", ha comentat De Vílchez. Aquesta iniciativa és especialment important per als estats llatinoamericans, on cada any són assassinats, de mitjana, uns 200 activistes que defensen el medi ambient.

El subdirector ha dit que comprèn la gent que està decebuda amb els resultats de la cimera, però també ha defensat que aquestes reunions "sí que serveixen perquè hi participen totes les comunitats del planeta, i això era impensable fa només cent anys". De Vílchez, a més, ha comentat que el "fracàs" de la cimera pot suposar que el dret internacional i el de cada estat constitueixen una eina més per combatre el canvi climàtic denunciant govern que no actuant adequadament. Així mateix, ha recordat que la conscienciació i la mobilització dels més joves enguany són factors molt positius: "La joventut, quan pugui votar, tindrà el canvi climàtic com una de les seves prioritats".

"La ministra Teresa Ribera va dir que no es pot lluitar contra el canvi climàtic sense fer-ho contra les injustícies", ha afirmat De Vílchez, que considera aquest factor molt important per fer una transició ecològica justa. A més, el subdirector creu que actualment "tenim la tecnologia i la capacitat per reduir emissions", però ha advertit que "si tardam massa" diversos fenòmens naturals també començaran a escalfar l'atmosfera. I ha posat com a exemple que si la capa de sòl permanentment congelada que hi ha Sibèria es fon i continua havent-hi grans incendis forestals que emeten CO2, "la situació serà molt greu".

stats