Societat 14/09/2020

Les Balears destinaran 2,4 milions d'euros a mobilitat sostenible, un 36% més que l'any passat

La convocatòria inclou l'adquisició de vehicles d'energies alternatives i la implantació d'infraestructures de recàrrega de cotxes elèctrics, entre d'altres

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu / C. CALDERER

PalmaEl Govern ha aprovat aquest dilluns la convocatòria pública de subvencions de suport a la mobilitat eficient i sostenible, que té un pressupost de 2,4 milions d'euros, un 36% més que l'any passat.

L'Executiu, que ha anunciat que el pressupost es distribuirà en tres anualitats (el 30% l'any 2020, el 60% el 2021 i el 10% el 2022), ha assenyalat que la convocatòria inclou l'adquisició de vehicles d'energies alternatives, la implantació d'infraestructures de recàrrega de vehicles elèctrics, de sistemes de préstec de bicicletes elèctriques i de mesures de mobilitat sostenible als centres de treball.

Com a novetat, ha apuntat la Conselleria, les administracions autonòmiques també podran utilitzar aquests ajuts per a projectes propis. A més, les actuacions susceptibles d'ajut s'han de dur a terme en els nuclis urbans per adaptar la mobilitat en un escenari de noves exigències derivades del període post-covid-19.

El Govern ha destacat que es tracta, per una banda, de mesures de foment de desplaçaments individuals a peu, en bicicleta, en moto o en altres mitjans unipersonals, entre d'altres, a través de la implantació de sistemes de préstec i de carrils per a aquests usos, reducció del trànsit, establiment d'espais compartits o ampliació de voreres i espais públics.

Per altra banda, de mesures de reforç del transport públic que permetin a aquest mitjà guanyar la confiança dels usuaris i fomentar-ne l'ús. I finalment, explica la Conselleria, la implantació de sistemes que garanteixin un repartiment de darrera milla sostenible, mitjançant adaptacions ràpides de la ciutat.

Pel que fa a la compra de vehicles d'energies alternatives, es limita a 30 vehicles per beneficiari i només a un en cas de persones físiques sense activitat professional. Concretament els ciutadans podran optar a ajuts per valor de fins a 5.500 euros, sempre que es converteixi en ferralla el cotxe antic i que aquest tingui més de set anys d'antiguitat. A més, el nou vehicle no podrà costar més de 45.000 euros.

L'Executiu ha assenyalat que els ajuts per adquirir vehicles alternatius van des dels 750 euros fins als 15.000 euros, en funció del tipus de vehicle, ja sigui cotxe, moto, furgoneta, autobús o camió. La subvenció també varia en funció del motor, sigui híbrid endollable, elèctric pur o gas o combustible reservat per al transport pesat.

Pel que fa a les infraestructures de recàrrega elèctrica, preveu tant la modalitat d'adquisició directa com la preinstal·lació elèctrica per a recàrrega de vehicles elèctrics en comunitats de propietaris. L'ajut serà del 40% del cost subvencionable amb un límit de 100.000 euros per destinatari i convocatòria. La mateixa xifra de 100.000 euros s'ha fixat per a empreses que es dediquen a prestar bicicletes elèctriques, amb un cost subvencionable de fins al 30%.

Per a la implantació de mesures de mobilitat sostenible al treball, l'ajut és de 40% del cost subvencionable, amb un màxim de 100.000 euros per beneficiari i convocatòria. El Govern ha informat que les sol·licituds es podran presentar a la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic a partir del cinquè dia de la publicació de la resolució en el BOIB.

stats