Societat 21/09/2019

Un de cada cinc balears amb dependència pateix alzhèimer o una altra demència

Les persones que han estat declarades dependents a les Balears són 20.785

Ara Balears
1 min
El nou centre BarcelonaBeta, impulsat per la Fundació Maragall, té una plataforma en neuroimatge i una altra d’assajos per fer recerca exclusivament sobre prevenció.

PalmaUn total de 992 persones han estat incloses en el sistema d'Atenció a la Dependència de les Balears entre gener i agost d'enguany. Una de cada cinc pateix alguna malaltia amb deterioració cognitiva: 339 estan diagnosticades amb la malaltia de l'alzhèimer, 199 amb demència vascular i 454 amb altres tipus.

Així ho ha informat la Conselleria d'Assumptes Socials i Esports en un comunicat amb la voluntat de conscienciar sobre l'impacte d'aquestes malalties en la jornada en què se celebra el Dia internacional d'alzhèimer. En els primers vuit mesos de l'any la Conselleria d'Assumptes Socials i Esports ha realitzat 4.588 noves valoracions a persones que sol·liciten ser reconegudes com a dependents i, segons les dades, una de cada cinc ha estat diagnosticada amb el mal d'alzhèimer o altres demències.

Segons la consellera d'Assumptes Socials i Esports, Fina Santiago, les dades sobre alzhèimer constaten que és una malaltia lligada a la vellesa. "Per l'evolució demogràfica de la nostra comunitat autònoma sabem que aquesta malaltia serà de cada vegada més present", ha assenyalat. "Creiem que s'ha de prestar una especial atenció als familiars cuidadors", ha dit Santiago. Per la consellera d'Assumptes Socials, també és molt important que es doni suport a la recerca i que es treballi per la promoció de l'autonomia d'aquestes persones i la seva curació.

20.785 dependents

En l'actualitat, les persones que han estat declarades dependents a les Balears (amb el dret subjectiu a ser ateses pel sistema d'atenció a la dependència) són 20.785 persones, que es beneficien d'un total de 29.450 prestacions. Per tipus de prestació, hi ha 2.851 beneficiaris d'atenció residencial, 1.831 a centres de dia, 763 prestacions econòmiques, 14.422 prestacions econòmiques per cura per l'entorn familiar, 1.002 ajudes a domicili i 2.328 serveis de promoció de l'autonomia.

stats