Societat 03/04/2020

Les Balears són la comunitat que continua anant a comprar més, malgrat el confinament

Google revela en un estudi els principals canvis en els desplaçaments de la població mundial des de l'esclat del coronavirus

Alba Tarragó
4 min
Cua per entrar a un supermercat de Palma durant el confinament

PalmaLes Illes Balears són la comunitat autònoma en què la població ha deixat de sortir menys al carrer per anar a comprar al supermercat i a la farmàcia. Els residents de l'Arxipèlag es desplacen ara un 68% menys per aquest motiu respecte d'abans que es declaràs l'estat d'alarma, mentre que el descens mitjà estatal és del 76%. Un dels darrers estudis de mobilitat de Google, fet a partir de les dades de geolocalització dels seus usuaris, delata aquestes i altres característiques de la mobilitat illenca i mundial i explica com han canviat arran del coronavirus.

L'informe no es redueix als dies posteriors a la declaració de l'estat d'alarma el 14 de març, sinó que va del 16 de febrer al 29 de març i indica, per exemple, que els dies anteriors al decret la gent que va anar a supermercats i botigues de menjar es va disparar fins a un 40%, a les Balears i a tot Espanya.

En aquest període estudiat, que inclou els dies anteriors al confinament obligatori, les Balears són també, juntament amb Aragó i Galícia, la comunitat on menys han davallat els moviments per anar a cafès, restaurants, centres comercials, museus o cinemes. Mentre que a comunitats com ara el País Valencià el trànsit per aquestes raons d'oci va experimentar un descens del 95%, a les Illes va quedar en un 92%, per sota de la mitjana estatal, del 94%.

Pel que fa a la compra d'aliments o medicaments, la comunitat que més ha restringit els moviments és Múrcia, amb un 85% menys, seguida del País Valencià, amb un 84%, i d'Andalusia, amb un 81%. El fet que Balears registri el descens més lleuger –del 68%– d'aquests desplaçaments coincideix amb l'enduriment dels controls anunciat dijous per la Delegació del govern espanyol a les Illes. Segons els cossos policials, les propostes de sanció dels darrers dies per incomplir l'estat d'alarma han augmentat i pretenen garantir que la població compleixi la quarantena.

La Delegació adverteix que "fer la compra no és una excusa per sortir al carrer, sinó la manera d'abastir-nos per al confinament" i aconsella desplaçar-se per adquirir productes de primera necessitat una sola vegada a la setmana. Només en tres dies, de dimarts a dijous, les sancions han augmentat un 15% a tot l'Arxipèlag: mentre que dimarts se'n varen aixecar 574, dimecres la xifra va ascendir a 620 i dijous, a 670.

Però hi ha altres llocs als quals la població continua desplaçant-se aquests dies. L'estudi de Google els agrupa en sis categories: oci (restaurants, cafeteries, centres comercials, cinemes o museus), supermercats i farmàcies, parcs, transport públic, llocs de treball i residència o domicili particular. Aquesta darrera ubicació és l'única on s'ha detectat que la ciutadania mundial passa més temps o es desplaça més en comparació amb les altres cinc.

La població es mou un 22% més a les zones més properes a casa seva, tant a les Balears com a tot Espanya, mentre que en la resta de categories la mobilitat ha davallat. Tot i això, a les Illes els ciutadans han deixat de desplaçar-se menys que al conjunt de l'Estat. Si bé la resta de comunitats han davallat un 82% els seus moviments en general, els residents a l'Arxipèlag ho han fet un 79,8%.

Un altre dels elements que crida l'atenció respecte de Balears és el poc descens de moviment als llocs de feina, amb un 61%, amb només tres punts de diferència respecte de de la comunitat que menys ha deixat d'anar a treballar, Galícia, amb un 59%. Al contrari, València és el lloc on més s'ha deixat d'anar a treballar presencialment, atès que aquest trànsit ha disminuït un 66%.

Semblances amb Itàlia

L'estudi de mobilitat de Google també permet fer comparatives amb altres països, com ara Itàlia, que és, juntament amb Espanya, el país més afectat per la pandèmia a hores d'ara. A simple vista, una de les diferències que més criden l'atenció és el gairebé 10% en la davallada de desplaçaments per anar al supermercat: a Itàlia han disminuït un 85% i a Espanya, un 76%.

Malgrat això, la mitjana de moviments de la població a ubicacions que no són la residència o el domicili és pràcticament la mateixa als dos països europeus. Han caigut un 82,2% a Espanya i un 83,8% a Itàlia. També són dos punts els que separen aquests dos estats amb relació a les ubicacions de residència, que a Itàlia han pujat un 24% i a Espanya, un 22%.

Les xifres d'aquí contrasten molt més amb les del tercer país més assolat per la pandèmia els darrers dies, els Estats Units. Allà els desplaçaments encara no han davallat ni la meitat que a Espanya i acumulen un descens del 35,4%. Quant al moviment a la vora dels domicilis, ha crescut un 10% menys que a Espanya i se situa un 12% per damunt de l'inici de la crisi del coronavirus.

Als Estats Units, les ubicacions que han registrat una davallada més prominent han estat les de transports públics, amb un 51% menys, seguides dels llocs d'oci. Els desplaçaments a restaurants, cafeteries, centres comercials, cinemes o museus han caigut un 47% des de mitjan febrer i s'han estabilitzat en aquest punt des de les dues darreres setmanes de març. En canvi, les ubicacions que menys s'han vist modificades han estat les dels supermercats, per darrere dels parcs, que han caigut un 22% i un 19%, respectivament.

stats