SOCIETAT
Societat 08/11/2019

Balears, la comunitat on s’aconsegueix ressuscitar més gent

S’arriben a reanimar un 43% dels atesos amb una aturada cardiovascular

Maria Fuster
2 min
Balears, la comunitat on s’aconsegueix ressuscitar més gent

PalmaCada minut que passa quan el cos entra en estat de mort sobtada o aturada cardiorespiratòria es calcula que es perd un 10% de probabilitats de tornar a la vida. Aquest càlcul és aproximat, no és una norma absoluta. “He assistit pacients que, després de passar entre 20 i, fins i tot, 30 minuts, han tirat endavant sense seqüeles”, afirma el director mèdic del 061, Txema Álvarez. I sap de què parla perquè les Balears són la comunitat amb un índex més alt de reanimacions exitoses.

A l’Arxipèlag gairebé es duplica la taxa d’aturades cardiorespiratòries respecte de la mitjana estatal: n’hi ha 54 per cada 100.000 habitants, mentre que la mitjana espanyola és de 30. Però les darrers xifres també mostren que les Balears són la comunitat on més persones se’n surten d’aquest tràngol. Un 43% han sobreviscut.

La consellera de Salut, Patrícia Gómez, relaciona directament aquest èxit amb la internalització del servei d’ambulàncies de suport vital bàsic. Álvarez explica que fa dos anys que les Illes han deixat de ser a la meitat del rànquing de ressuscitacions de l’Estat per passar a liderar-lo, i recorda que són els anys que fa que l’administració ha assumit la gestió de les 30 ambulàncies de suport vital bàsic. Els vehicles, des que són públics, tenen material d’electromedicina capdavanter. A més, durant un any s’ha format el personal per usar uns aparells que faciliten una intervenció més eficaç. Per exemple, ara s’hi poden fer ecografies per veure el cor en temps real.

Álvarez considera fonamental que gràcies a la modernització dels vehicles la persona que necessita ajuda es localitzi amb més rapidesa. “La internalització ha permès incorporar a les ambulàncies un sistema de navegació que et diu on és amb una tecnologia de geolocalització que possibilita saber des del primer moment on has d’anar”, explica.

Factor illenc

L’any passat es va posar en marxa un estudi amb la col·laboració dels laboratoris de Barcelona i Madrid per poder saber per què hi ha més casos d’aturades cardiorespiratòries a les Balears que a altres bandes. Entre les variables es que hi poden influir hi ha el consum d’estupefaents en espais d’oci i també es mira si hi ha una major consanguinitat que pot estar relacionada amb el component genètic de moltes arrítmies.

Les Balears són l’única comunitat on no hi ha cap punt descobert sense assistència i també que el temps d’arribada no hi supera els nou minuts, quatre minuts menys que la mitjana estatal. El repte pendent és que també hi ha l’índex més baix de persones que es decideixen a fer reanimació espontàniament: només un 13%, i en la majoria de casos són policies.

stats