Societat 23/04/2020

Les Balears, les Canàries, Ceuta i Melilla reclamen a l'Estat mesures per evitar l'increment del preu dels vols

Els quatre governs autonòmics demanen que es garanteixi el descompte del 75% per a residents

Ara Balears
3 min
El descompte de resident patirà retallades el 2017

PalmaEls governs autonòmics de les Balears, les Canàries, Ceuta i Melilla s'han ajuntat per exigir a l'Estat que apliqui mesures de control del preu dels vols a la Península i que garanteixi el manteniment del descompte del 75% per als residents com fins ara o que el millori. El posicionament conjunt s'ha fet després que aquest dimecres la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) publicàs un estudi en què assegura que les companyies aèries varen apujar un 22% el preu mitjà dels vols entre les Balears i la Península des que va entrar en vigor l'augment de la bonificació, mentre que a les Canàries l'increment va ser d'un 9%.

Els consellers de Mobilitat i Transport dels quatre executius coincideixen en la importància d'aquest estudi perquè és "objectiu" i evidencia l'augment dels preus, com ha explicat la Conselleria de Mobilitat balear en un comunicat. Tot i això, els governs autonòmics rebutgen algunes de les recomanacions que va fer la comissió sobre el descompte de resident, com ara la possibilitat d'establir límits a la bonificació, el seu pagament a posteriori i la seva substitució per exempcions fiscals.

La Conselleria diu que el descompte del 75% és una fita "importantíssima" compartida pels quatre governs perquè iguala els drets de mobilitat dels ciutadans que viuen en territoris extrapeninsulars respecte dels que resideixen a les comunitats peninsulars. En el comunicat s'assegura que sobre aquesta bonificació no s'acceptarà "ni un pas enrere", com ja va dir dimecres el conseller de Mobilitat balear, Marc Pons.

PSIB, PP, El Pi, Podem i MÉS defensen el descompte

Les quatre formacions s'han pronunciat a favor del descompte del 75% per als residents balears. Els socialistes han registrat una proposició de no de llei al Parlament lamentant que la CNCM plantegi retallar drets als ciutadans en comptes d'abordar els "abusos" que el mateix organisme constata a l'informe sobre la mala praxi de les aerolínies.

Podem ha demanat al ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, que impedeixi que les aerolínies apugin els preus per guanyar a costa del descompte dels residents. El diputat de MÉS Josep Ferrà ha comentat que la bonificació del 75% no es pot qüestionar i ha dit que una vegada més s'ha tornat a demostrar una "profunda ignorància" de la realitat insular i una intencionalitat "malaltissa" per part dels plantejaments de la comissió.

La presidenta del PP de Menorca, Misericordia Sugrañes, ha demanat a les institucions illenques que siguin "contundents" en la defensa del descompte davant els plantejaments de la comissió. La presidenta d'El Pi, Xisca Mora, ha reclamat que el Ministeri de Foment ha de garantir l'aportació estatal perquè la bonificació "no quedi en les butxaques de les companyies aèries".

Major augment del preu dels bitllets per als residents

Cal recordar que l'estudi de la CNMC deia que el preu dels vols amb la Península s'ha incrementat fins a un 40% per als residents i només un 7% per als passatgers que no ho són entre el juliol de 2018 i el desembre del 2019. Durant aquest període el nombre de viatges es va incrementar un 10% a les Balears, mentre que en el cas de les Canàries l'impacte de la mesura va fer pujar un 15% el nombre de trajectes aeris.

L'estudi també va analitzar el comportament del preu dels carburants dels avions i aquest no justifica l'encariment dels bitllets. En tot cas, l'increment del descompte no ha suposat un estalvi per als residents, però sí que ha augmentat la despesa perquè, segons dades de 2016, el sistema de bonificació costava uns 309 milions a l'Estat, mentre que ara ha pujat fins als 765 milions.

Pel que fa als vols entre illes, l'anàlisi de la comissió no ha detectat canvis significatius en les tarifes perquè el preu mitjà dels bitllets es va mantenir. L'increment dels viatges a la Península, en canvi, va augmentar, però el preu efectiu aplicant la bonificació es va reduir. D'aquesta manera, la CNMC diu que l'augment del preu dels vols entre illes s'ha vist compensat amb la mesura perquè els residents han acabat pagant un 44% menys, mentre que els que no són residents han optat per avançar la compra dels bitllets per trobar millors ofertes.

stats