Societat 09/08/2019

Balears, entre les zones del món on hi ha un alt estrès hídric

Segons l'Institut de Recursos Mundials, la crisi per l'aigua afectarà una quarta part de la població mundial

Ara Balears
2 min
Es preveu que les reserves hídriques de les Balears empitjorin durant l'estiu

PalmaLes Balears es troben entre les zones del món on hi ha un alt estrès hídric, situació que es dona quan la demanda d'aigua supera la quantitat disponible durant un període determinat. Així ho ha confirmat el nou informe de l'Institut de Recursos Mundials, que ha establert els diferents nivells d'estrès o risc hídric en el món en funció de la disponibilitat de l'aigua.

En total, hi ha 17 països, on resideix el 25% de la població mundial, que es troben en un nivell extremadament alt de risc hídric. Aquest percentatge posa de manifest que hi ha una quarta part de la població mundial que viu en aquesta situació. Les regions més afectades són el nord d'Àfrica i l'Orient Mitjà. Espanya està dins la categoria d'estrès hídric alt, amb un consum global de recursos que se situa entre el 40% i el 80% anual. A més de les Balears, zones d'Andalusia, del País Valencià, de Múrcia i de Madrid estan igualment en aquesta situació.

Balears, entre les zones del món on hi ha un alt risc hídric

En aquests moments, les reserves hídriques a les Balears es troben en un 51% de la seva capacitat, un xifra que se situa set punts per sota respecte del mateix mes de l'any 2018, segons ha avançat aquest divendres IB3 Ràdio. La Conselleria de Medi Ambient ha assegurat que entre els llocs més afectats hi ha la zona de la Tramuntana, que ha entrat en situació de prealerta.

L'informe remarca que l'estrès hídric suposa una amenaça seriosa cap a les vides humanes, els mitjans de vida i, fins i tot, l'estabilitat empresarial. "Està a punt d'empitjorar, llevat que els països actuïn", s'hi afirma, i afegeix que "el creixement i el desenvolupament de la població fan augmentar la demanda d'aigua, mentre que el canvi climàtic pot fer que les precipitacions i la demanda siguin molt més variables".

stats