Els avançaments en immunoteràpia obren la porta a la cura dels càncers més freqüents

Manel Juan, responsable de la Unitat d'Immunoteràpia de l'Hospital Clínic de Barcelona, ha parlat a Palma dels darrers èxits d'aquesta estratègia contra la malaltia

Les noves tècniques d'immunoteràpia poden obrir les portes a la cura dels càncers més comuns, com el de pulmó i el de mama, segons  ha  explicat a Palma Manel  Juan , responsable de la Unitat d'Immunoteràpia de l'Hospital Clínic de Barcelona i considerat una eminència en l'avançament de teràpies innovadores encaminades a combatre de forma específica alguns tipus de càncer.

Manel  Juan  ha comentat a l'ARA Balears l'avançament, que s'ha conegut aquesta mateixa setmana, en la lluita contra aquesta malaltia dut a terme pels científics del Centre d'Investigació Nacional del Càncer dels Estats Units, que han aconseguit curar a través la immunoteràpia una pacient amb càncer de mama i metàstasi per tot el cos que no era tractable per altres mitjans.

Una teràpia experimental cura un càncer de mama amb metàstasi

"Estam davant  una nova estratègia de tractament del càncer de mama -ha explicat l'investigador- basat en una estratègia antiga de més de trenta anys. S'ha millorat de forma que s'ha aconseguit un gran èxit  en el tractament d'un cas de càncer de mama amb metàstasi sense altres opcions de cura. Obre el camp a ampliar aquest tipus de teràpia als tipus de càncer més freqüents, com el de mama i pulmó".

Aquests científics  ja havien obtingut bons resultats en casos de càncers de pell, com els melanomes, de  ronyó i de conductes biliars, però és la primera vegada que es cura un càncer d'aquestes característiques. "La tècnica consisteix  a  extreure dels tumors els pocs  limfòcits  que hi ha i fer-los  créixer  per tornar-los a implantar al pacient. Es combina això amb un fàrmac i es cura el pacient", apunta  Juan .

Segons el metge, el recent estudi "ha demostrat clarament que a través de la immunoteràpia, que  és  una variant de la teràpia cel·lular que nosaltres estem aplicant, es poden atacar més tipus de càncer". Sobre l'estudi dels científics dels Estats Units ha comentat que "es  tracta d'un treball extens, s'ha d'anar ampliant amb casos per confirmar-ne l'efectivitat. Tot i ser un sol cas, l' avaluen  de forma molt extensiva i per això  és  tan important".

Estudi a l'Hospital Clínic

A l'Hospital Clínic de Barcelona es du a terme un estudi clínic sobre immunoteràpia contra el càncer  en el qual  participen denou pacients, dos d'ells derivats de Son Espases. "La diferència é s  que nosaltres no  agafam  els  limfòcits  del tumor, sinó de la sang, i hi  posam  un receptor contra el tumor. Així, quan els  reimplantam  ataquen al tumor. La dificultat  és  que és  una estratègia més genèrica, mentre que al nou l'estudi el tractament és més específic, s'actua contra el tumor concret del pacient".

Aquest estudi està aprovat als Estats Units  i hi participen un nombre important de científics xinesos. L'Hospital Clínic de Barcelona és, segons  Juan , l'únic  de l'Estat  espanyol que hi participa. "Està centrat en la cura  principalment  de  leucèmies  i  limfomes ", puntualitza.

El metge català ha estat acompanyat en la seva conferència per Margalida Frontera, directora general d'Acreditació i Recerca, Maria Ramos, directora general de Salut Pública, Ismael Gutiérrez, director gerent de la Fundació Banc de Sang i Teixits, i Toni  Gaya , director mèdic de la mateixa fundació.

EDICIÓ PAPER 05/12/2020

Consultar aquesta edició en PDF