Societat 06/06/2018

Els avançaments en immunoteràpia obren la porta a la cura dels càncers més freqüents

Manel Juan, responsable de la Unitat d'Immunoteràpia de l'Hospital Clínic de Barcelona, ha parlat a Palma dels darrers èxits d'aquesta estratègia contra la malaltia

Carles Tudurí
2 min
Manel Joan, al centre, ha participat en una conferència a Palma

PalmaLes noves tècniques d'immunoteràpia poden obrir les portes a la cura dels càncers més comuns, com el de pulmó i el de mama, segons ha explicat a Palma Manel Juan, responsable de la Unitat d'Immunoteràpia de l'Hospital Clínic de Barcelona i considerat una eminència en l'avançament de teràpies innovadores encaminades a combatre de forma específica alguns tipus de càncer.

Manel Juan ha comentat a l'ARA Balears l'avançament, que s'ha conegut aquesta mateixa setmana, en la lluita contra aquesta malaltia dut a terme pels científics del Centre d'Investigació Nacional del Càncer dels Estats Units, que han aconseguit curar a través la immunoteràpia una pacient amb càncer de mama i metàstasi per tot el cos que no era tractable per altres mitjans.

"Estam davant una nova estratègia de tractament del càncer de mama -ha explicat l'investigador- basat en una estratègia antiga de més de trenta anys. S'ha millorat de forma que s'ha aconseguit un gran èxit en el tractament d'un cas de càncer de mama amb metàstasi sense altres opcions de cura. Obre el camp a ampliar aquest tipus de teràpia als tipus de càncer més freqüents, com el de mama i pulmó".

Aquests científics ja havien obtingut bons resultats en casos de càncers de pell, com els melanomes, de ronyó i de conductes biliars, però és la primera vegada que es cura un càncer d'aquestes característiques. "La tècnica consisteix a extreure dels tumors els pocs limfòcits que hi ha i fer-los créixer per tornar-los a implantar al pacient. Es combina això amb un fàrmac i es cura el pacient", apunta Juan.

Segons el metge, el recent estudi "ha demostrat clarament que a través de la immunoteràpia, que és una variant de la teràpia cel·lular que nosaltres estem aplicant, es poden atacar més tipus de càncer". Sobre l'estudi dels científics dels Estats Units ha comentat que "es tracta d'un treball extens, s'ha d'anar ampliant amb casos per confirmar-ne l'efectivitat. Tot i ser un sol cas, l'avaluen de forma molt extensiva i per això és tan important".

Estudi a l'Hospital Clínic

A l'Hospital Clínic de Barcelona es du a terme un estudi clínic sobre immunoteràpia contra el càncer en el qual participen denou pacients, dos d'ells derivats de Son Espases. "La diferència és que nosaltres no agafam els limfòcits del tumor, sinó de la sang, i hi posam un receptor contra el tumor. Així, quan els reimplantam ataquen al tumor. La dificultat és que és una estratègia més genèrica, mentre que al nou l'estudi el tractament és més específic, s'actua contra el tumor concret del pacient".

Aquest estudi està aprovat als Estats Units i hi participen un nombre important de científics xinesos. L'Hospital Clínic de Barcelona és, segons Juan, l'únic de l'Estat espanyol que hi participa. "Està centrat en la cura principalment de leucèmies i limfomes", puntualitza.

El metge català ha estat acompanyat en la seva conferència per Margalida Frontera, directora general d'Acreditació i Recerca, Maria Ramos, directora general de Salut Pública, Ismael Gutiérrez, director gerent de la Fundació Banc de Sang i Teixits, i Toni Gaya, director mèdic de la mateixa fundació.

stats