Societat 26/09/2018

El Consell es reunirà divendres amb els treballadors de Raixa que han estat acomiadats

Comissions Obreres explica que la denúncia és contra Visabren, l'empresa que els havia contractat, i Balcat, la nova adjudicatària, ja que cap de les dues no s'ha preocupat de recol·locar-los

Aina Riera Serra
2 min
La finca de Raixa del Consell de Mallorca

PalmaEl Consell de Mallorca ha decidit intervenir en l'assumpte dels tres treballadors de Raixa que han estat acomiadats. Carmen Palomino, consellera de Funció Pública del Consell, es reunirà aquest divendres amb els treballadors per intentar arribar a un acord després que Comissions Obreres hagi interposat una demanda contra l'antiga adjudicatària, Visabren, i la nova, Balcat.

Palomino ha explicat que intentarà revisar els plecs de les contractacions dels treballadors afectats per intentar evitar els acomiadaments. Tot i això la consellera ha reconegut que el poder d'intervenció del Consell de Mallorca és limitat ja que Balcat és una empresa d'integració social i el seu conveni col·lectiu no l'obliga a subrogar els treballadors que treballaven per Visabren.

"Es tracta d'un buit legal i tenim constància que els sindicats ja ho estan negociant a nivell estatal amb el Ministeri de Treball perquè això es solucioni quant abans millor", ha declarat la consellera de Funció Pública.

Els tres treballadors afectats, que feien feina com a auxiliars de seguretat a la finca del Consell, asseguren que tenen dret a una subrogació atès que es tracta d'una successió d'empreses. No obstant això, Balcat ho nega rotundament perquè explica que una successió és quan es realitza un traspàs de tota la unitat productiva de l'antiga empresa, és a dir, les instal·lacions, la comptabilitat, etcètera.

D'altra banda, la nova adjudicatària també ha volgut explicar que els treballadors no poden exercir el dret de subrogació perquè no disposen d'un conveni col·lectiu per a la seva categoria professional. És per aquest motiu que una de les peticions de Comissions Obreres, segons explica Miguel Pardo, secretari general de la Federació Construcció i Serveis de CCOO, és "exigir al Govern balear un conveni col·lectiu a escala autonòmica per a aquests professionals, que es troben en una situació de precarietat absoluta".

D'altra banda, la nova empresa adjudicatària ha negat rotundament que els seus treballadors, tots amb discapacitats físiques o mentals, cobrin un sou més baix i que hagi ha estat aquest el motiu del canvi de contracte. Segons explica Jordi, cap de producció de l'empresa, qui no ha volgut donar el seu cognom, les condicions laborals d'aquests treballadors són fins i tot millors que els contractes que feia l'antiga adjudicatària Visabren, ja que tenen 35 dies de vacances i cobren 858 euros mensuals.

Balcat té en plantilla 30 persones amb diversitat funcional que treballen en serveis de neteja viària, com a conserges i auxiliars en diferents institucions com ara els ajuntaments de Palma, Campos i Sencelles, el Consell de Mallorca i espais gestionats per la institució insular com els jardins de Natzaret, la Llar de Joventut i la Llar d'Infància. Des de l'empresa asseguren que la responsabilitat de recol·locar els tres treballadors de Raixa no és seva sinó de Visabren, que és l'empresa que els va contractar. Des d'aquest diari ens hem intentat posar en contacte amb el director comercial de Visabren, però de moment no hem obtingut resposta.

De moment, continua la demanda judicial de Comissions Obreres contra les dues empreses implicades fins que el jutge decideixi si el cas s'emmarca en una successió d'empreses o no. Mentrestant, Comissions Obreres manté la concentració davant el Consell de Mallorca, convocada per a dimarts vinent.

stats