Societat 29/01/2019

Aurora Picornell tindrà un bust al Born del Molinar

El Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma col·laboren en la recuperació de la memòria històrica d'una de les Roges del Molinar

Aina Riera Serra
2 min
El regidor de cultura, Llorenç Carrió, Nina Parrón, consellera d'Igualtat, Jesús Jurado, conseller de Participació Ciutadana i Aligi Molina, regidor d'Igulatat i Drets Cívics, davant el quadre d'Aurora Picornell

PalmaVa ser una de les Roges del Molinar, costurera, sindicalista, republicana i feminista. Aurora Picornell va ser assassinada per les tropes feixistes el 5 de gener de 1937. Enguany el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma li han volgut retre un homenatge i el 9 de març n'instal·laran un bust al passeig del Born del Molinar, el barri on va néixer.

En el marc de la campanya 'Mallorca té nom de dona', impulsada per la Direcció Insular d'Igualtat i en col·laboració amb l'Ajuntament de Palma, s'han organitzat tota una sèrie d'actes commemoratius i divulgatius per tal de recordar la figura de la 'Pasionaria mallorquina'.

El conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, ha recordat que en edicions anteriors s'han homenatjat altres dones importants en la història de les Illes com són Catalina Homar, amiga de l'arxiduc Lluís Salvador i encarregada de s'Estaca (2016); la directora de la Caixa Colonya, Clara Hammerl (2017), i la paleontòloga Dorothea Bate (2018). Jurado també ha assenyalat la important tasca de col·laboració amb la resta de municipis de Mallorca i ha explicat que, arran d'aquesta campanya, municipis com Campanet han canviat els noms dels seus carrers per retre homenatge a dones rellevants de la seva localitat.

El conseller ha recordat que Picornell va ser una dona que va lluitar pels drets dels treballadors i treballadores. Se sap que va ser enterrada al cementeri de Porreres, on es varen iniciar les exhumacions a finals de 2016, però de moment el projecte està paralitzat i encara no se n'ha trobat el cos.

D'altra banda, no és la primera vegada que el Consell ret homenatge a Aurora Picornell, ja que l'abril de 2017 la institució insular va nomenar-la Filla Predilecta.

El regidor d'Igualtat i Drets Cívics, Aligi Molina, ha subratllat la importància de la tasca col·laborativa entre les dues institucions. Molina també ha informat dels projectes de col·laboració que es faran amb l'IES Aurora Picornell de Palma, on es duran a terme cicles d'obres de teatre per recordar-la.

stats