ESPAIS NATURALS
Societat 29/06/2018

Augmenten les restriccions per arribar en cotxe a alguns espais naturals

Aquest estiu entren en vigor, amb retard, les limitacions per arribar al far de Formentor

Carles Tudurí
3 min
Augmenten les restriccions per arribar en cotxe a alguns espais naturals

PalmaL’entrada de la temporada alta turística ha duit noves limitacions per visitar en cotxe determinats espais naturals, com el del far de Formentor, que serà, a partir de dia 9, la darrera restricció que es posa en marxa després de la platja del Trenc i la de l’Almonia.

La Conselleria de Turisme explica que “l’objectiu és promoure un model de turisme sostenible, que no tingui efectes negatius en el nostre territori. En aquesta línia, s’han introduït diverses iniciatives com l’impost de turisme sostenible, que finança un projecte de millora del transport públic per preservar alguns dels llocs turístics més populars de les Illes Balears, entre ells, Formentor”.

El govern ha invertit 1,2 milions d’euros en el foment de l’ús del transport públic col·lectiu per visitar espais naturals i platges d’especial interès de Mallorca, com la Serra Tramuntana, Formentor, la platja Muro i Son Real. La inversió ha anat destinada principalment a la construcció de noves parades d’autobús, la creació d’aparcaments i la instal·lació de panells informatius, entre d’altres actuacions.

Acire a l’Almonia

A Santanyí es varen iniciar divendres 22 de juny les restriccions per accedir en cotxe a la zona de l’Almonia i el caló del Moro, que els darrers anys han patit una forta pressió de visitants. S’han instal·lat els senyals d’Acire, de manera que només es permet el pas pels carrers l’Almonia i del Castellet als residents. La prohibició es mantindrà fins a l’octubre, segons han explicat fonts de la Policia Local del municipi.

L’any passat la prohibició d’entrar a la zona es va traduir en nombroses multes i en molèsties per als residents de Cala Llombards, ja que els visitants varen cercar alternatives per aparcar els vehicles i poder arribar a les platjes. Per evitar aquests problemes, s’ha habilitat un aparcament públic gratuit per devers 220 vehicles. “L’estiu passat vàrem comptabilitzar més o menys uns 200 vehicles aparcats a la zona simultàniament, per la qual cosa pensam que amb aquest nou aparcament es cobrirà la demanda”, ha indicat la Policia Local.

Per facilitar l’accés a aquestes platges i evitar la saturació de vehicles l’1 de juny es va iniciar el servei de la línia 505, el bus llançadora que connecta Santanyí, des de la parada na Ravandella, amb l’Almunia i Cala Llombards per segon any consecutiu. A més, aquest estiu es garanteixen les connexions horàries amb Palma i Cala d’Or, mitjançant el transbord amb la línia 501 del bus interurbà. La línia compta amb nou viatges d’anada i tornada. El servei de es mantindrà fins al 30 de setembre.

El Trenc

D’altra banda, l’1 de juliol es posarà en marxa el servei de la llançadora que connecta la platja del Trenc amb Palma i la Ràpita, un trajecte que realitza la línia 530 i que va començar l’estiu de 2016. S’ofereixen onze freqüències d’anada i onze de tornada.

Segons destaca el Govern, “els busos llançadora ofereixen una alternativa sostenible per accedir a espais naturals d’interès de Mallorca que actualment sofreixen la saturació dels cotxes”.

El far de Formentor

Formentor és una altra de les zones més atractives que posa aquest estiu en marxa les restriccions. El Port de Pollença disposa des de juny d’una nova estació que facilitarà el trànsit dins aquest nucli turístic i que també servirà per iniciar el projecte pilot de restricció del trànsit al far de Formentor, que obligarà els turistes a visitar aquesta zona en transport públic.

Tot i que estava previst per a principi de juliol, l’accés al far estarà tancat, amb senyals de trànsit, a partir de dia 9 des de l’aparcament de l’Hotel Formentor de 10 a 19 hores. La Guàrdia Civil serà el cos encarregat de fer complir aquesta prohibició de pas. Estava prevista la instal·lació de càmeres per controlar aquesta zona restringida, però l’Ajuntament de Pollença explica que no pot assegurar que s’hi puguin instal·lar aquesta temporada.

Altres restriccions

De moment s’estudia la possibilitat de restringir l’accés al Port de Valldemossa, on s’han instal·lat comptadors de vehicles. A la Calobra estan limitats els autocars a 35 diaris i a cala Varques només es podrà accedir en bicicleta, a peu o en barca, i no hi haurà cap servei d’autobús.

stats