Llei del 'només sí és sí'
Societat 01/12/2022

L'Audiència d'Alacant ordena la primera excarceració d'un agressor sexual per la llei del 'només sí és sí'

El tribunal ha rebaixat dos anys la pena a un home que va ser condemnat el 2010 per una violació

2 min
Els veïns, concentrats contra la violència masclista i la violació en grup a Callosa d’en Sarrià, Alacant.

ValènciaLa secció primera de l'Audiència Provincial d'Alacant ha acordat aquest dijous rebaixar en dos anys –de sis a quatre– la pena imposada a un condemnat per un delicte d'agressió sexual constitutiu de violació i ha ordenat la seva excarceració immediata. L'home va començar a complir la pena el 23 de febrer del 2012, per la qual cosa havia de sortir de la presó el 17 d'octubre del 2024, data que ara s'ha avançat.

La mesura, que pot ser recorreguda davant el Tribunal Suprem, ha estat acordada tenint en compte que la sala que va condemnar l'agressor l'any 2010 li va imposar la “pena mínima” prevista en la legislació vigent en aquell moment. És per això que ara li aplica, en ser més favorable per a ell, la condemna mínima que preveu la llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual coneguda com a només sí és sí.

"Als penats els assisteix sempre el dret que se'ls apliqui la norma més beneficiosa, encara que sigui posterior al moment de dictar-se les seves condemnes, per la qual cosa procedeix la revisió de la condemna imposada en la sentència", destaquen els magistrats que han fonamentat la seva decisió en la recent sentència del Tribunal Suprem en el denominat cas Arandina i han subratllat en la seva resolució que amb la nova norma "la pena mínima amb la qual el legislador castiga el delicte previst i penat en els articles 178 i 179 del Codi Penal no són sis anys, sinó que en són quatre".

L'home a qui s'ha revisat la pena va ser condemnat, juntament amb altres acusats, a un total de 13 anys, 9 mesos i dos dies de presó. Del total de la pena, sis anys i un dia tenien el seu origen en un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers, i sis anys i un dia es basaven en un delicte d'agressió sexual constitutiu de violació. A aquests s'hi afegia una tercera condemna d'un any, nou mesos i un dia de presó per un delicte continuat de falsedat documental. 

L'Audiència d'Alacant va declarar provat que entre els anys 2005 i 2006 l'home regentava un locutori i una carnisseria en una localitat de la comarca de la Marina Alta, on cobrava diners a ciutadans marroquins a canvi de facilitar-los l'entrada a Espanya amb documentació falsa. Segons la sentència, el condemnat, que havia instal·lat en el seu domicili una d'aquestes immigrants, a qui va fer treballar en el seu locutori, va aprofitar un desplaçament en vehicle que feien tots dos per aparcar en una zona aïllada i violar-la. 

La d'aquest dijous és la primera revisió d'una sentència al País Valencià després de l'entrada en vigor de la llei del només sí és sí. En total, i segons fonts judicials, les audiències provincials estan analitzant, sigui d'ofici o sigui a petició dels condemnats, 25 sentències: quatre a la de la província de Castelló, 19 a la de València i dues a la d'Alacant.

stats