Balears continua creant ocupació i acabarà l'any amb un 3% de creixement econòmic

L'atur augmenta al setembre un 5,5% en relació amb l'agost i baixa un 4% en comparació amb l'exercici passat 

El segon trimestre de l'any ha confirmat la tendència de fort creixement de l'economia balear, amb un 2,7% de creixement del Valor Agregat Brut, de manera que podria acabar l'any amb un increment del 3%, segons ha explicat el conseller de Treball del Govern,  Iago   Negueruela .

Del segon trimestre destaca l'augment de l'activitat a les Pitiüses, amb un 3,6%. Mallorca registra un 2,6% i Menorca un 2%. Espanya ha tancat el trimestre amb un 2,5%. Això vol dir que en l'acumulat dels darrers tres anys les Illes han crescut un 11,2% mentre que la mitjana de l'Estat ha estat només d'un 9,6%.

El conseller ha indicat que en  aquests moments  no és rellevant si es tanca l'any amb unes dècimes més o menys, sinó que el més important  és  mantenir la línia de creixement. El director general de Treball, Llorenç Pou, ha destacat que aquestes dades donen confiança perquè les empreses continuïn amb el seu impuls per crear inversió i ocupació.

Des de la Conselleria s'ha insistit en el bon funcionament global de l'economia, impulsada sobretot pel sector turístic. La construcció ha confirmat la seva recuperació amb un 3,4% de creixement, mentre que el sector de serveis ha augmentat un 2,7%. El sector  agropesquer , amb un 1,4%, i la indústria, amb un 1,3%, han registrat increments més moderats.

Ocupació  rècord

Pel que fa a l'ocupació, el mes de setembre, amb 562.224 afiliats a la Seguretat Social, s'ha convertit en el millor setembre de la història i confirma la dada de sis anys de creixements interanuals. La comunitat   69.636 treballadors més que abans de la crisi, un 14,1% d'increment, mentre que la mitjana estatal es troba encara un 0,8% per davall dels nivells del 2008.

L'hoteleria és el principal protagonista d'aquest bon comportament del mercat laboral, ja que té 149.123 afiliats, 50.899 més que el 2008.

Pel que fa   al  comportament intermensual, el setembre registra l'habitual reducció respecte de l'agost. L' afiliació s'ha reduït en 15.190 persones, un 2,6% de descens.

Dades d'atur

En comparació amb el mes d'agost, el nombre de persones a l'atur ha pujat a les Illes Balears un 5,5%, amb 2.120 aturats més, segons les dades publicades aquest dimarts pel Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social.

Pel que fa a  l'atur  interanual , l'atur ha baixat un 3,93%, això és, 1.668 aturats menys respecte del mateix mes de 2017.

Les Illes Balears són, després d'Andalusia, la comunitat autònoma en què més ha augmentat el nombre d'aturats en comparació amb el mes d'agost.

Quant a la situació contractual dels treballadors de les Illes Balears, s'han fet 6.886 contractes indefinits aquest darrer mes, 844 més que el setembre de l'any passat, un 13,9% més. Tanmateix, si la xifra es compara amb la del proppassat mes d'agost, se n'han fet 331 menys, això és el 4,6% menys. Així mateix, es varen fer 33.280 contractes temporals, un 3% menys que el setembre de l'any passat (1.048 menys) i un 0,9% menys que l'agost (299 menys). Del total de contractes acumulats durant l'any (430.193) a les Illes Balears, el 17,3% són indefinits i el 82,7%, temporals.

Tot i els resultats anuals, la situació laboral a les Illes Balears continua sense recuperar l'estabilitat i provoca certa incertesa davant un futur pròxim.

EDICIÓ PAPER 20/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF