Societat 02/11/2020

Els centres d’Atenció Primària de les Illes ja utilitzen tests d’antígens per detectar el covid-19

La població diana d’aquestes proves diagnòstiques són pacients amb símptomes de menys de cinc dies

Ara Balears
1 min
Imatge d'un test d'antígens.

PalmaEls centres d'Atenció Primària de les Balears ja han començat a utilitzar els tests ràpids d'antígens per detectar el coronavirus. La població diana d'aquestes proves diagnòstiques són pacients amb símptomes de menys de cinc dies, que és quan la càrrega viral és més alta. Per ara, no són prou fiables per emprar-los en persones asimptomàtiques o amb símptomes de més de cinc dies.

Una vegada que ja ha finalitzat la formació dels professionals, ara es poden fer a tota l'Atenció Primària: centres de salut, punts d'atenció continuada (PAC), serveis d'urgències d'Atenció pPrimària (SUAP) i també per mitjà dels equips del SAMU-061. El Servei de Salut ha adquirit 850.000 tests ràpids d'aquests tipus.

Aquesta prova és una eina diagnòstica molt útil, perquè permet disposar dels resultats en 15 minuts i, per tant, actuar més ràpidament a l'hora de tallar la cadena de transmissió i frenar la transmissió comunitària del virus. En concret, el test detecta els anomenats antígens, unes proteïnes específiques presents en el virus. S'aplica de la mateixa manera que la PCR: introduint els escovillons via nasofaríngia per extreure les mostres.

Amb la incorporació d'aquesta prova, el Servei de Salut disposa actualment de tres tipus de proves diagnòstiques: les PCR, el test ràpid d'antígens i les proves serològiques. Mentre que la PCR i el test ràpid d'antígens detecten la càrrega viral, les serologies detecten la presència d'anticossos, és a dir, la reacció defensiva de l'organisme davant la infecció. Aquests darrers són més útils a l'hora de detectar si un pacient ha passat la malaltia.

stats