El cas de l'assassí masclista d'Alcúdia haurà de tornar a iniciar els tràmits perquè el jutgi un jurat

L'Audiència ha anul·lat el judici a petició de la fiscalia, que considera que el tribunal no és competent

El novembre de fa dos anys va anar a casa seva on dormien la dona i el fill amb la intenció de cremar-los, als dos. Va calar foc a la seva dona, que, amb tot, aconseguí fugir amb el fill en braços. Ella morí dies després a l'hospital de la Vall d'Hebron, el nin patí cremades greus en el 10% del seu cos. A l'assassí confés, Carlos Peña, se li imputen dos delictes: el primer d'assassinat amb traïdoria i acarnissament i el segon de temptativa d'assassinat.

La competència per jutjar el primer dels delictes és d'un tribunal de jurat. En entendre-ho així, el fiscal del cas, José Díaz, va presentar un escrit divendres passat en què sol·licitava la nul·litat de les actuacions i la remissió de la interlocutòria al jutjat d'instrucció competent. Escoltades les parts, l'Audiència Provincial ha resolt atendre l'escrit i el cas torna al punt on s'inicià. La ponent de la secció segona s'ha remès a una interlocutòria del Tribunal Suprem de l'any 2017 de la mateixa índole processal en què assegura que és competència del jurat allò que determini el delicte principal. En aquest cas el delicte principal és un assassinat consumat "per tant, efectivament l'ha de jutjar un jurat i no aquesta Sala", ha dit. El cas torna a la instrucció d'Inca per iniciar la tramitació del judici amb jurat. També s'ha demanat la màxima celeritat en la tramitació "per l'interès de la família de passar pàgina".

La discussió entre les parts per resoldre'n la competència ha centrat la sessió d'aquest dimarts en la qual l'assassí confés s'ha cobert el rostre en tot moment amb una caputxa. Ja dins la sala, escortat per tres policies nacionals, es tapava amb les mans mentre feia tremolar una cama. En cap moment ha mirat els familiars de la dona i el nin atacats que seien a la banqueta del costat durant l'audiència pública.

La nova tramitació farà que l'acusat estigui un mínim d'un any o any i mig més en presó preventiva.

EDICIÓ PAPER 20/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF