Societat 09/06/2021

Un article de Joan Melià a l'ARA Balears, a l'examen de català de la Selectivitat

L'altra opció s'ha basat en un fragment de 'Reis del món', la darrera novel·la de l'escriptor Sebastià Alzamora

2 min
Alumnes fent les proves d'accés a la universitat a les Balears aquest 2021.

PalmaL'article de Joan Melià, Valem tant com consumim?, publicat a l'ARA Balears, ha estat un dels texts que els aspirants podien triar comentar en l'examen de llengua catalana a la Selectivitat de les Illes Balears. L'altre comentari de text s'ha basat en un fragment de Reis del món, la darrera novel·la de l'escriptor Sebastià Alzamora, també col·laborador del diari.

Al seu article, Melià aborda el consumisme excessiu que hi ha a la societat d'avui dia i planteja com, si la tendència no es reverteix, cada vegada hi haurà més desigualtat i més risc de col·lapse. Proposa "racionalitzar el consum i reduir dràsticament el superflu" però ho veu encara com una "utopia". També fa referència a les energies renovables i la seva part negativa: es necessitaran tones de minerals, com plata, plom, liti, zinc, etc.

La prova de català –que era l'opció A– demanava, d'una banda, posar un títol que reflecteixi el contingut del text i enraonar-lo. D'altra, determinar i justificar l'estructura del text; explicar el significat d'algunes paraules i explicar quina és l'opinió de l'autor quant a les energies renovables. Finalment, els aspirants havien de donar la seva opinió sobre el fragment: "Ens hem muntat una societat que necessita fer tudadissa de recursos materials i humans".

En el cas de l'opció B, dedicada a Reis del món, el fragment triat es refereix a la relació entre dos personatges –Rowena i Kathleen– en una festa de celebració a què assisteixen perquè a una tercera figura –el doctor Ryle– li donen el premi Nobel de Física.

L'examen demana que s'identifiqui un fragment del text que estigui en estil directe; que s'assenyali on hi ha una metàfora i una comparació; que es digui en quins espais se situa la narració i com influeixen l'estat d'ànim de la narradora; que es caracteritzi la relació entre Rowena i la narradora, quina és l'actitud de la veu narradora davant la vida i si es comparteix.

El fragment de 'Reis del món' a l'examen de català de la Selectivitat.
L'opció A de comentari de text a l'examen de català de la Selectivitat.
stats