Societat 10/04/2019

L'arquitecte del cor, Oriol Bonnín, nomenat doctor Honoris Causa per la UIB

La Universitat distingeix el cirurgià pels seus mèrits científics, socials i de vinculació amb les Balears

Ara Balears
2 min
Els comentaris més freqüents que fan els pacients d’Oriol Bonnin a les xarxes són “M’ha salvat la vida” i “És una excel·lent persona”.

PalmaEl Consell de Govern de la Universitat de les Illes Balears ha nomenat doctor Honoris Causa el doctor Josep Oriol Bonnín Gubianas, pels seus mèrits científics, socials i de vinculació amb les Illes Balears a proposta de la Facultat de Medicina i de l’Institut Universitari d’Investigació en Ciències de la Salut, IUNICS. Després del nomenament, es proposarà data per a l’acte solemne d’investidura.

Oriol Bonnín va néixer a Barcelona l’any 1946. És llicenciat en Medicina per la Universitat de Barcelona l’any 1970. Cursà les especialitats de Cirurgia Vascular a l’Hospital Clínic (1970-1973), de Cardiologia a l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau (1973-1975) i de Cirurgia Cardiotoràcica a l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau (1976-1979). Va ser metge adjunt del Servei de Cirurgia Cardíaca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau del 1979 al 1985, on va iniciar el programa de trasplantament de cor i on el 10 de maig de 1984 va fer, juntament amb el doctor Josep M. Caralps, el primer trasplantament de cor a l’estat espanyol.

L’any 1985 va ser nomenat cap del Departament de Cirurgia Cardíaca del Centre Quirúrgic de Sant Jordi, de Barcelona. Set anys més tard va venir a Mallorca, on inicià el programa de cirurgia cardíaca a les Illes Balears i va ser nomenat cap del Servei de Cirurgia Cardíaca de les Illes Balears, i cap del Servei de Cirurgia Cardíaca de la Policlínica Miramar de Palma, on el 22 de setembre de 1992 va fer la primera intervenció a cor obert a les Illes Balears. El mes de setembre de 2002 inaugurà el Servei de Cirurgia Cardíaca de l’Hospital Universitari Son Dureta i hi ocupà el càrrec de cap de servei fins que es jubilà, l’any 2017. Des del desembre del 2003, també exercí funcions de cap del Servei de Cirurgia Cardíaca la Clínica Quirón Palmaplanas.

Pel que fa a l’activitat docent i investigadora, entre el 1977 i el 1985 va ser professor de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona, i entre el 1975 i el 1985, de l’Escola d’Infermeria de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona. És autor de més de 100 comunicacions i publicacions científiques en revistes espanyoles i estrangeres.

Entre els nombrosos reconeixements, beques, premis i distincions que ha rebut per la seva trajectòria professional, destaquen el Premi d’Investigació Enric Concustell a l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau l’any 1984, el Premi de la Societat Espanyola de Cardiologia l’any 1988, el Premi Ramon Llull de les Illes Balears l’any 2009, el Premi Fundació Mateu Orfila a la trajectòria d’un professional de la salut, atorgat per la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears l’any 2010, i la Medalla d’Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears el 2016.

Durant la seva vida professional ha intervingut en els quiròfans més de 10.000 pacients amb patologies cardíaques, més de 7.000 dels quals són persones que resideixen a les Illes Balears. Durant els anys de servei a la sanitat pública balear a l’Hospital Universitari Son Dureta i, posteriorment, a l’Hospital Universitari Son Espases, el servei que va crear i que dirigia fou distingit set vegades amb el premi Iasist del Ministeri de Sanitat i Consum com a millor centre assistencial de tercer nivell de l’àrea del cor.

stats