Armengol demana al govern espanyol que el personal educatiu sigui "servei essencial"

La cap de l'Executiu balear s'ha reunit aquest divendres amb la resta de presidents autonòmics i Pedro Sánchez

La presidenta del Govern de les Balears, Francina Armengol, ha demanat en la XXII Conferència de presidents autonòmics que el personal educatiu pugui ser declarat "servei essencial". Així ho ha afirmat en una roda de premsa posterior a la reunió, en què també ha participat el president de l'executiu de l'Estat, Pedro Sánchez.

Juntament amb això, i en la línia d'altres comunitats, Armengol també ha reclamat a Sánchez permisos retribuïts als pares, mares o tutors dels alumnes que s'hagin d'aïllar a causa de ser positius o haver estat en contacte estret amb un positiu per la malaltia. A més, amb vista a l'organització del curs, ha demanat establir comissions de seguiment per analitzar com funcionen les propostes a l'inici de curs i "continuar una relació estreta de coordinació".

Els ministres Díaz i Escrivá asseguren que els ERTO s'allargaran i que s'adaptaran a les necessitats de cada sector

En una altra línia, la presidenta ha comunicat que ha demanat un fons extraordinari no reemborsable a l'Estat per a les comunitats autònomes per dissenyar el pressupost de 2021 i "reforçar el sistema sanitari, social i educatiu". Tot i que els 16.000 milions d'euros que el govern espanyol va acordar destinar a les comunitats ja eren a fons perdut, els considera insuficients tenint en compte que la situació econòmica de les Balears és especialment difícil. Mentre que al conjunt de l'Estat la davallada del PIB ha estat del 22%, a les Illes ha arribat al 40%, ha recordat.

La cap de l'Executiu ha insistit en la necessitat de "relaxar les regles de despesa, la possibilitat d'augmentar el dèficit de les comunitats autònomes i preveure els endeutaments que haurem de fer en un moment de màxima complexitat". Quant als fons europeus, ha sol·licitat "acordar de manera ràpida" com s'han de presentar els projectes que optin a aquests recursos de recuperació i ha assegurat que les Balears "ja hi treballen".

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF