Els aqüífers de les Illes arribaren al 71% de la seva capacitat al desembre

Aquesta dada suposa un increment de 4 punts de les reserves hídriques respecte del novembre i un augment d'un 5,9%

Els aqüífers de l'Arxipèlag arribaren al 71% de la seva capacitat al desembre, la qual cosa suposa un increment de 4 punts de les reserves hídriques respecte del novembre i un increment d'un 5,9%, malgrat que el desembre ha estat un mes amb menys precipitacions que habitualment, segons ha informat l'agència Efe.

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha exposat que les pluges d'octubre i novembre continuen revertint en l'estat dels aqüífers de les Illes. El desembre de l'any passat, les reserves hídriques de les Balears estaven al 58%.

D'aquesta manera, les reserves hídriques s'han situat en el 72% a Mallorca, seguida per Menorca, 67%; Eivissa, 61%, i Formentera, 58%. Les precipitacions del mes de desembre han estat inferiors que habitualment i s'ha considerat un mes sec a Mallorca i Eivissa, i molt sec a Menorca (amb un 36% de les reserves normals en aquest mes).

Malgrat les escasses precipitacions de desembre, els percentatges interanuals són de superàvit a totes les illes: a Menorca ha plogut un 171% respecte de la quantitat habitual; a Mallorca, un 137%, i a les Pitiüses, un 122%.

Quant a l'índex de sequera, tres de les quatre unitats de demanda (UD) que es trobaven en situació de prealerta el mes passat (Menorca, Tramuntana-Nord i Eivissa) es troben ja en situació de normalitat.

Només la UD Manacor-Felanitx es manté en situació de prealerta, però la previsió és que el pròxim mes entri en normalitat. Medi Ambient ha recordat que les UD no canvien de situació fins que no mantenen durant tres mesos consecutius valors superiors als normals.

Les úniques UD que han registrat índexs inferiors al mes de novembre són Tramuntana Nord, Tramuntana Sud i Formentera. Només la UD de Migjorn, a Mallorca, es troba en una situació pitjor que fa un any. La previsió és que aquest gener l'estat dels aqüífers sigui similar o millor.

EDICIÓ PAPER 19/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF