Societat 18/09/2018

El nombre d’aus aquàtiques a la Reserva Natural de l’Albufereta és enguany el més alt de la història

Hi ha hagut 2.670 exemplars d’aus aquàtiques hivernants de 38 espècies

Ara Balears
2 min
La Reserva Natural de l’Albufereta ha vist augmentar la població d'aus.

PalmaLes aus aquàtiques de la zona humida de l’Albufereta han augmentat considerablement i han arribat a rècords d’aus aquàtiques hivernants, amb 2.670 exemplars de 38 espècies. També hi ha hagut un increment d’espècies que crien a la Reserva Natural i un creixement poblacional de picaplatges camanegre, que va desapareixent en molts d’indrets de Mallorca. Abans de la declaració d’aquesta zona com a Reserva Natural l’any 2001, el nombre d’aus aquàtiques hivernants era de dos centenars d’exemplars.

L’augment d’espècies que crien a la Reserva es deu al manteniment d’importants volums primaverals d’aigua a les principals llacunes de l’Albufereta, l’habilitació de nous espais d’alimentació i la construcció de set noves illetes de nidificació, que se sumen a les tres que ja hi havia. Entre les espècies que no eren presents a la Reserva fa una dècada, cal destacar-ne quatre d’ànneres: l’ànnera blanca ('Tadorna tadorna'), la griseta ('Anas strepera'), la becvermell ('Netta rufina') i la moretona ('Aythya ferina'), i també una espècie d’oronella de mar, la llambritja ('Sterna hirundo').

Així mateix, ha crescut la població de picaplatges camanegre ('Charadrius alexandrinus'), un petit limícola que fa el niu a les platges i als illots de creació recent, que va desapareixent de molts altres indrets de Mallorca. El tancament de petits trams de platja, perquè aquestes aus puguin fer tirar endavant les seves pollades sense veure’s afectades per la presència de cans o de diferents tipologies d’esportistes nàutics, ha possibilitat que dins la Reserva la seva població s’hagi duplicat fins a arribar a les 24 colles actuals.

A banda de les actuacions conservacionistes, s’ha millorat l’ús públic de la Reserva. S’hi ha construït un nou aguait (observatori de fusta amb capacitat per a 12 persones) i diferents plataformes elevades d’observació, una de les quals és accessible per a cadires de rodes, la qual cosa millora l’accés a la Reserva. Gràcies a aquestes noves infraestructures, es poden contemplar millor els esbarts de flamencs, ànneres i juies a l’hivern, i les aus migratòries i reproductores durant la primavera i l’estiu.

stats