Societat 26/05/2019

Aprendre a lligar gràcies als robots

Neixen diferents aplicacions que donen trucs, claus i consells per millorar les relacions online

Rainesford Stauffer
4 min
Aprendre a lligar gràcies als robots

Nova YorkEls robots lliguen més o menys com un s’esperaria: sense traça, fent servir clixés, amb preguntes directes i alguna emoticona ocasional per demostrar interès. ¿Pot ser que tot això et recordi aquell noi amb qui has estat parlant a través de l’aplicació de cites? Sí? Doncs, segons un grup d’emprenedors tecnològics, això és positiu. El flirtech -o flirteig tecnològic- compta des de fa poc amb bots que ajuden les persones que volen lligar a desenvolupar eines per fer-ho. “La gent creu que lligar i tenir sexe és una cosa fàcil i innata”, diu Brianna Rader, fundadora i directora general de Juicebox, una aplicació sobre educació sexual. “Però no és així. És un recurs vital, com altres que tenim, però desafortunadament ningú ens ha ensenyat bé com es fa”, assegura.

D’aquí la necessitat de Slutbot. Aquest servei de text basat en xatbots que s’ofereix a través de l’apli de Juicebox està pensat per instruir usuaris de 18 anys en endavant. Després de confirmar que l’usuari té aquesta edat, Slutbot tria una contrasenya. I a partir d’aquí l’usuari i el xatbot comencen una conversa que pot ser slow&gentle [suau i amable] o hot&sexy [calenta i sexi]. També hi ha altres opcions, a més d’aquestes, en funció de les orientacions sexuals i els interessos específics de cadascú. Per trencar el gel, Slutbot envia una emoticona que pica l’ullet i una frase del tipus: “Sembla que tens ganes de tenir una conversa bruta”.

En les meves converses amb Slutbot, em van dir que tinc “uns llavis molt bonics” i que estava “molt preparat” per petonejar. Alguna part de la conversa no es pot reproduir aquí, però en cap moment res va ser vulgar. El bot sempre era molt conscient de la relació entre el plaer i el consentiment, i feia preguntes com “T’agrada excitar-me?” “Creiem que Slutbot és una zona segura”, diu Rader, perquè no hi ha res que pugui fer avergonyir o ofendre un bot, encara que sigui l’expressió més sincera d’un desig.

Millorar els missatges

Hi ha altres aplis que són menys explícites pel que fa al sexe però que també es poden utilitzar per entrenar la comunicació en les relacions personals. Mei, per exemple, és una apli que es ven com una eina per millorar la capacitat d’enviar missatges a qualsevol persona. L’apli monitoritza i registra cada missatge de text i cada trucada (només en mòbils Android, l’únic sistema en què funciona per ara). Després utilitza aquesta informació per construir una base de dades per analitzar el llenguatge, les inflexions i el caràcter de cada missatge. L’apli treu conclusions sobre la personalitat dels usuaris i també -tot i que això és força alarmant- sobre la personalitat dels seus amics i els seus contactes. (La companyia diu que no demana ni es queda cap informació identificativa, cosa que vol dir que respecta les lleis europees de privacitat).

A partir del que l’apli dedueix de l’usuari comença a actuar com si fos un assistent d’intel·ligència artificial, oferint consells en directe a l’hora d’escriure missatges. “Ets més atrevit que aquesta persona” o “Respecta la seva prudència”, són exemples del que suggereix. “Les màquines i els ordinadors són bons comptant coses”, diu el fundador de Mei, Es Lee, que abans havia creat una altre servei de cites basat en bots que es deia Crushhh. “Per què no hem d’utilitzar la tecnologia que tenim a l’abast perquè ens ajudi en aquesta qüestió?”, es pregunta. Lee es refereix més aviat a un patró d’anàlisi. Explica que l’algorisme de l’apli qualifica cada participant en funció dels trets de la seva personalitat en categories com “extravertit” o “amb interessos artístics” i ofereix una comparativa entre les dues persones que s’estan comunicant. A partir d’aquí emet algunes conclusions com “Tu estàs més connectat emocionalment que l’altra persona, no t’ho prenguis malament si no s’obre amb tu”, i també proposa preguntes com “¿sembla que t’estresses quan estàs sota pressió, oi?”, que apareixen a dalt de la pantalla.

La teoria diu que Mei pot donar als seus usuaris claus sobre les qüestions que normalment es plantegen els que utilitzen aplis de cites online. “Per què no em respon?”, “Què vol dir aquesta emoticona?” A la pràctica, les possibilitats que sigui contraproduent semblen limitades. Però la idea, segons Lee, és donar peu als usuaris a pensar en els matisos de les seves comunicacions digitals.

Ghostbot, una altra apli, evita totalment la comunicació. Al contrari, serveix per evitar o posar fi a les converses amb persones agressives. L’apli és una col·laboració entre Burner, una aplicació de números de telèfon temporals, i Voxable, una companyia que desenvolupa intel·ligència artificial amb capacitat de parla, i pretén donar a la gent més control per poder sortir de relacions abusives o inapropiades, tal com explica Greg Cohn, el seu cofundador i director general. “Crec que la gent a vegades no s’adona de la càrrega emocional que comporta gestionar aquestes situacions”, diu Lauren Golembiewski, directora general de Voxable. La manera de funcionar és simple: s’estableix contacte quan es vol esborrar algú, llavors l’apli automàticament respon a la persona en qüestió amb un missatge tipus: “Em sap greu, tinc molta feina i estic socialment desaparegut”. A partir d’aquí, el client ja no veu les comunicacions de l’altre mai més.

El problema amb tot aquest programari, i totes les aplis de cites, és, esclar, el problema dels humans. La comunicació, en termes de cites i més enllà, és subjectiva. Que una cosa sigui ofensiva, sexi o enganyosa es pot discutir. Unes aplicacions que funcionen a partir de la intel·ligència artificial poden reflectir les perspectives i els biaixos dels programadors que les han creat.

Tot i això, les eines de cites online no desapareixeran. Hi ha moltes aplicacions d’educació sexual al mercat i les de cites online ja s’estan posant les piles amb aquest tema. EHarmony està desenvolupant una eina d’intel·ligència artificial que anima els usuaris a trobar-se en persona després de l’intercanvi d’un determinat nombre de missatges a l’aplicació. Bumble té previst presentar aquest juny una eina que també utilitza la intel·ligència artificial per bloquejar qualsevol imatge lasciva. El món de les cites online ja ha superat el seu punt d’inflexió.

Copyright The New York Times

stats