SALUT
Societat 28/12/2018

Son Espases i Can Misses estrenen l’any amb aparcament gratuït

El cost del rescat per a l’hospital de referència serà d’1,1 milions d’euros per exercici durant 21 anys

Sabrina Vidal
3 min
Els aparcaments de Can Misses i Son Espases seran gratuïts a partir d'aquest dimarts

PalmaA partir del proper dimarts, primer de gener de 2019, serà gratuït aparcar el cotxe als hospitals de Can Misses, a Eivissa, i Son Espases, a Mallorca.

El Govern va fer ahir una presentació simultània en ambdós centres sanitaris amb la portaveu de l’Executiu, Pilar Costa, a l’illa pitiüsa, i la presidenta Armengol i la consellera de Salut, Patricia Gómez, a Palma.

Mentre que encara no és oficial el preu del rescat de l’aparcament eivissenc, deixar el cotxe gratuïtament a Son Espases costarà un milió cent mil euros anuals al Govern durant els 21 anys que queden de concessió, és a dir, tindrà un cost total de 23.100.000 euros i es deixarà de pagar el 2040. “Cal recordar que la concessionària tenia un expectativa de benefici de 2,2 milions d’euros anuals”, va afirmar la consellera de Salut.

Patricia Gómez va assegurar que la xifra té el vistiplau de l’empresa negociadora i que implica una modificació del contracte de concessió a partir de dimarts. Això, però, encara no s’ha produït en el de Can Misses, on no s’ha tancat cap acord econòmic, malgrat que la mesura es farà efectiva igualment el primer de gener.

El pacte amb la Unió Temporal d’Empreses (UTE) també passa perquè el Govern recuperi 102 treballadors dels 125 que tenia la concessionària, que era personal estatutari del Govern, i que repartirà a àrees de cuina, bugaderia i manteniment dels diferents hospitals públics de les Illes.

A més, es va aprofitar la visita oficial per presentar l’ampliació de les 525 places d’aparcament de més que Son Espases havia d’estrenar abans que acabàs l’any dins aquest darrer trimestre.

La consellera Patricia Gómez va fer un recompte de places, ja que si bé ara Son Espases en té 2.335, a mitjan mes que ve, una vegada que s’acabin les obres, en tindrà 2.860 obertes a tothom.

Es repartiran en quatre zones: la primera, en un espai lliure al costat de l’edifici tècnic amb 65 places; la zona 2, que és la transformació de la jardinera nord, amb 68 places; i a mitjan mes de gener s’obriran la zona 3, un espai enjardinat davant Hospitalització amb 184 places, on tindran preferència els vehicles amb més de tres ocupants, i la 4, al costat de l’edifici d’Investigació S (amb 208 places addicionals). A més, hi ha catorze places per a cotxes elèctrics.

D’altra banda, deixarà d’haver-hi una zona única d’aparcament per als professionals que hi fan feina i s’obriran tots els accessos a tothom. “Les primeres setmanes hi haurà un reforç en seguretat per valorar la situació i garantir que hi hagi sempre lloc per a les persones que van a consultes o a urgències. Si veiéssim que no hi ha espai, es reservaran 300 places just davant d’emergències hospitalàries”, va explicar la consellera Gómez.

“És una reivindicació històrica no només dels professionals, sinó també dels familiars que acompanyen els seus malalts”, va afegir la presidenta del Govern.

Els pensionistes ja no pagaran els medicaments

També a partir del primer de gener es posarà fi al copagament farmacèutic amb càrrec als pensionistes residents a les Illes Balears amb una renda inferior a 100.000 euros anuals. Aquesta mesura beneficiarà 187.419 pensionistes, cosa que representa el 92% del total.

Fins ara els pensionistes que cobren una renda inferior a 18.000 euros anuals pagaven el 10% del preu dels medicaments, amb un límit màxim d’aportació de 8,23 euros per mes; els que cobren entre 18.000 i 100.000 euros en paguen també el 10%, però amb un límit mensual de 18,52 euros; i els que tenen una renda que supera els 100.000 euros anuals en paguen el 60%, amb un límit de 61,75 euros mensuals.

L’any 2017, el copagament va suposar una despesa de 18,8 milions d’euros, 12,3 dels quals varen anar associats a les rendes inferiors a 100.000 euros anuals.

stats