Societat 25/07/2021

Antoni Maria Ques Ventayol, afusellat amb Emili Darder, Fill Predilecte d'Alcúdia

L'alcudienc va militar en el partit liberal i posteriorment, el 1934, va ser un dels fundadors d'Esquerra Republicana Balear

ARA Balears
1 min
El nebot d'Antoni Maria Ques Ventanyol, Antoni Ques Cardell, durant l'homenatge.

PalmaAlcúdia ha homenatjat aquest diumenge l'empresari i polític Antoni Maria Ques Ventayol (Alcúdia, 1889 - Palma, 1937), que va ser assassinat pels feixistes l'any 1937. A l'acte, hi ha assistit la presidenta del Govern, Francina Armengol; la batlessa, Bàrbara Rebassa, i alguns regidors del Consistori. En el marc de les festes de Sant Jaume, Alcúdia ha nomenat Ques Ventanyol Fill Predilecte del municipi. Els representants polítics han entregat una placa i un pergamí a Antoni Ques Cardell, nebot de l'homenatjat.

"Sant Jaume amb memòria, per una Alcúdia amb veritat, justícia i reparació. No aturarem fins a trobar-te, Antoni", ha escrit Armengol al seu compte de Twitter. En declaracions als mitjans, de fet, durant el reconeixement, la presidenta ha dit que l'acte era "molt important" i que Antoni Maria Ques Ventanyol va ser assassinat "injustament" pels franquistes durant la Guerra Civil.

Antoni Maria Ques Ventayol (Alcúdia, 1889 - Palma, 1937) va ser un empresari i polític. Va militar en el partit liberal i posteriorment, el 1934, va ser un dels fundadors d'Esquerra Republicana Balear. Poc després del cop d'estat de juliol de l'any 1936, Ventayol va ser detingut i sotmès a un consell de guerra que el va condemnar a mort. Va ser assassinat pels feixistes a Palma el febrer de 1937, afusellat juntament amb qui havia estat batle de Palma, Emili Darder; el polític i intel·lectual Alexandre Jaume i qui havia estat batle d'Inca, Antoni Mateu.

stats