Andalusia demanarà el Certificat Covid per accedir als locals d'oci nocturn

Galícia ja ho fa, i a les Canàries la mesura ha estat suspesa per la justícia al considerar que pot vulnerar drets fonamentals

ARA
3 min
Imatge de l'aspecte que podria tenir el certificat covid europeu.

Andalusia puja al carro de comunitats que exigeixen el Certificat Covid per accedir a alguns serveis i regular-ne l'aforament. El govern autonòmic va aprovar aquest dilluns que per accedir als locals de l'oci nocturn serà necessari presentar el Certificat Covid o bé un test negatiu, sigui d’antígens o PCR. D'aquesta manera, a partir del 5 d'agost, en cas de no disposar d'una prova covid negativa, només podran entrar als bars i restaurants les persones que acreditin estar vacunades i es quedaran a fora les que no ho estiguin. El primer territori on es va implantar aquesta mesura va ser Galícia, que va imitar els seus veïns portuguesos, i des de finals de juliol demana el Certificat Verd europeu per poder accedir a l'interior dels locals d'hostaleria d'un total de 36 municipis, entre els quals hi ha Vigo i Ourense. Poc després les Canàries també van aplicar la mesura a l'illa de Tenerife per entrar als bars, restaurants, gimnasos, cinemes, teatres, auditoris i espais culturals, encara que la seva aplicació ha durat poc, ja que el Tribunal Superior de Justícia de les Canàries l'ha suspès provisionalment perquè considera que pot vulnerar drets fonamentals després que la patronal de l'hostaleria hi presentés un recurs en contra.

La suspensió cautelar del TSJ canari, malgrat que no ha entrat a fons en la qüestió, ha tornat a posar sobre la taula un dels debats que ja van aparèixer al maig quan el govern espanyol va presentar el Certificat Verd Europeu com una eina per facilitar la mobilitat dins de la UE: la por que es convertís en una mena de passaport excloent per als no vacunats, qüestió que a la resolució del tribunal canari es considera, ja que els magistrats asseguren que el mecanisme pot vulnerar el dret  fonamental a la intimitat i a la confidencialitat de les dades sanitàries de la ciutadania, i a més arribar a convertir els restauradors o el personal d'equipaments culturals i esportius en "controladors de la salut pública". El TSJ afegeix que a Espanya la vacunació no és obligatòria.

Malgrat el precedent d'aquesta sentència provisional, Andalusia ha decidit apostar per aquesta via com una eina per controlar la pandèmia a la comunitat. Aquest dilluns, després d'anunciar la mesura i la pròrroga del toc de queda per a les ciutats amb la incidència de més de 1.000 casos per cada 100.000 habitants, el conseller de salut andalús, Jesús Aguirre, es mostrava preocupat pel nombre de contagis, especialment els relacionats amb l'oci nocturn. Mentrestant, a Catalunya, el seu homòleg, Josep Maria Argimon, explicava en una entrevista a l'ARA que no descartaven plantejar el requisit del Certificat Covid, però insistia que no podia ser discriminatori, especialment quan encara hi ha molta gent sense vacunar. "Hem de treballar per aconseguir-ho, perquè serà bastant normal, però sobretot que no sigui discriminatori", assegurava el conseller. Fa poc dies també es pronunciava al respecte la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que va posar en dubte "l'empara legal" del Certificat Covid, ja que la Unió Europea el va idear per utilitzar-lo en els viatges. Per aplicar-lo a altres àmbits seria necessari "adaptar" la regulació per donar-li validesa "jurídica", segons la ministra.

Fora d'Espanya, països com Grècia, Itàlia, França o Irlanda ja l'estan utilitzant per regular l'aforament i l'accés a diferents serveis en un intent de frenar l'expansió de la variant delta, molt més contagiosa, mentre acceleren les campanyes de vacunació de la població. Un front que també ara topa amb els negacionistes de la vacuna com un dels principals reptes a solucionar.

stats