Societat 10/06/2020

L'ampliació de la depuradora de Porreres estarà enllestida a principi del 2021

Les obres permetran duplicar la capacitat actual del tractament d'aigües residuals del municipi

Ara Balears
2 min
Imatge de l'ampliació de la depuradora de Porreres

PalmaEl Govern preveu que les obres d'ampliació i remodelació de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de Porreres estigui acabada i la instal·lació funcioni a principi del 2021. El projecte ha suposat una inversió de 2,2 milions d'euros i permetrà duplicar la capacitat actual de depuració del municipi, segons ha informat l'agència Efe.

La presidenta de l'Executiu, Francina Armengol, ha visitat aquest dimecres les obres, que "eren una necessitat" reclamada pels residents. L'ampliació ha estat finançada a través dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (Feder) i de l'Impost de Turisme Sostenible que ha defensat com una iniciativa consolidada des de la passada legislatura que "dona recursos per a qüestions bàsiques, estructurals i necessàries i no només per al turisme", com ha afirmat Armengol. També ha dit que l'impost "continua finançant actuacions sobre el cicle de l'aigua".

Respecte d'això cal recordar, però, que el Decret llei per a l'impuls de l'activitat econòmica preveu dedicar els fons de projectes finançats amb l'ecotaxa que encara no s'hagin executat i els doblers recaptats enguany a despeses i inversions per pal·liar la crisi.

Armengol ha defensat la necessitat d'impulsar un "pacte per l'aigua a les Balears" que suposi que tots els partits s'impliquin i siguin conscients de la manca d'aquest recurs i que cal fer les inversions que siguin necessàries per garantir el seu ús en condicions.

La presidenta ha agraït la col·laboració de l'Ajuntament de Porreres i la feina d'Abaqua per fer possible l'ampliació de la depuradora. Sobre el Consistori ha dit que "fa anys que treballa en la separació d'aigües pluvials i residuals i en una xarxa d'aigua regenerada", i ha afegit que això permet oferir major qualitat.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha dit que l'ampliació és una "molt bona notícia" perquè suposarà una millora substancial dels processos de depuració. També ha afirmat que "és una mostra més de l'aposta decidida del Govern per continuar invertint en depuració, però no només fent obra nova, sinó també mantenint i millorant els processos de depuració i regeneració de les aigües residuals".

Mir ha explicat que el projecte respon a una de les línies estratègiques de l'Executiu per desenvolupar un gran pacte per l'aigua posant les polítiques hidràuliques per davant i apostant per invertir i millorar el cicle de l'aigua a la Comunitat. L'ampliació, en opinió del conseller, pot ajudar a "marcar el model del nou camí de depuració a les Balears".

Cal recordar que gairebé la meitat de l’aigua que arriba a les depuradores de les Balears (un 46,5%) està fora dels paràmetres que marquen les ordenances municipals i el Pla hidrològic. Ho va explicar en una compareixença en comissió al Parlament, a petició pròpia, el conseller de Medi Ambient, que va voler fer "un exercici de transparència" fent públiques les conclusions d’un informe sobre l’estat de la qüestió.

L’entrada d’aquest volum d’aigua que vulnera les normatives dificulta molt la feina de recuperar-la i explica, com a mínim en bona part, que el 12% de l’aigua que surt de les depuradores, al seu torn, tampoc compleixi la normativa.

stats