Societat 07/09/2015

Els teus companys de feina són els teus amics?

Diferents estudis als EUA apunten que disminueix el nombre de persones que diuen que tenen amics a la feina, però també el de les que consideren important tenir-n'hi

Ara
2 min
Amics i companys de feina? / GETTY

BarcelonaEls teus companys de feina són els teus amics? Segons que sembla, la resposta és 'no gaire'. Si més no això és el que passa als Estats Units, on diferents estudis, recollits pel 'New York Times', apunten un fenomen doble i coincident. D'una banda, disminueix de forma notòria el nombre de treballadors que asseguren que tenen bons amics a la feina. De l'altra, també són menys les persones que consideren important tenir bons amics allà on treballem.

Segons els diferents estudis, el motiu d'aquest refredament emocional en els llocs de treball té diferents motius. Alguns són culturals: els anglosaxons tenen menys tendència a tenir relacions d'amistat a la feina que no pas els llatins. D'altres, però, tenen a veure amb canvis en l'economia. Mentre que abans una persona podia jubilar-se en la mateixa companyia on va començar a treballar de jove, avui la idea de treballar tota la vida en una mateixa empresa és poc més que ciència-ficció.

Aquesta falta de perspectives laborals a llarg termini en una empresa explicaria per què la gent té menys tendència a establir vincles emocionals a la feina –per què hem d'invertir temps i energia a tenir bones relacions en un lloc d'on podem ser acomiadats en qualsevol moment?–. Als companys de feina els tractem de forma educada i cordial, però l'autèntica camaraderia la reservem per als amics de fora.

Però més enllà dels canvis econòmics, els canvis tecnològics també hi juguen un paper clau. D'entrada, diuen alguns experts, perquè aspectes com treballar des de casa erosionen els vincles entre els companys. Però és que, a més, les facilitats que comporten les xarxes socials han permès mantenir els vincles amb amics del passat, i això fa menys necessari establir noves amistats quan arribem a una nova empresa.

stats