Societat 20/04/2018

Amàlia Salas: “Tenim més preguntes que respostes”

El ressò de l’exposició posa en valor la ceràmica local

M. B. N.
2 min
Sala on s’exposa la reintepretació de la gerreta que han fet 13 artistes.

FelanitxL’exposició ‘Terra de gerrers. Sa gerreta Felanitxera’ es va inaugurar aquest divendres a vespre, amb la presència de la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, el president del Parlament, Baltasar Picornell, el conseller d’Economia del Consell, Cosme Bonet, a més del batle, Joan Xamena, i membres dels partits municipals. Fora de l’àmbit protocol·lari hi hagué la senadora Catalina Soler. La mostra estarà oberta fins al 10 de juny a la Casa de Cultura, que enguany compleix trenta anys de servei.

Amàlia Salas, la historiadora que ha impulsat la mostra, va dir que tot i l’estudi que ha obligat a recórrer Mallorca, a la recerca de peces ceràmiques originàries de Felanitx, “encara queden més preguntes que respostes”, en referència a l’estudi fet fins ara i que segurament tindrà continuïtat en el futur. “Queda una part per descobrir, saber com es feien -les gerretes- i qui en feia”. Abans, el batle Xamena explicà que el ressò de l’exposició ha tingut l’efecte de crida a aquelles persones que conserven a ca seva gerretes felanitxeres.

Peces de l’època de l’Arxiduc

“Ha vingunt un senyor de Valldemossa i ens ha dit que en té trenta de l’època de l’Arxiduc”, destacà i posà d’exemple la gent que vol col·laborar i aportar informació sobre una època d’elaboració artística local de gran trascendència.

El regidor de Cultura, Xisco Duarte, considerà que l’exposició de les gerretes “era una assignatura pendent”, i agraí a tota la gent que hi ha posat el seu granet d’arena i que l’ha feta possible. Segons el responsable municipal de Cultura, l’exposició s’hagué de replantejar “perquè el projecte va créixer”. En principi, va dir, la mostra estava prevista per a l’octubre de l’any passat i s’hagué d’ajornar sis mesos.

Cosme Bonet, en representació del Consell, lloà la iniciativa municipal i assegurà que, tot i estar foradada, “la gerreta felanitxera serveix per transportar un poquet de tot allò que representa Felanitx”.

La presidenta del Govern posà el resultat de l’exposició com l’exemple d’un poble que “salvaguarda les seves arrels”, i recordà que Felanitx és un municipi arrelat a la terra “i conegut per la seva creativitat”. Armengol aventurà que la mostra de gerres tindrà un gran èxit també fora del terme, en tractar-se d’un projecte que es veurà impulsat “perquè Felanitx és un referent en el món artístic amb figures de renom”.

L’exposició ocupa tres sales del Centre Cultural, amb un espai dedicat exclusivament a la reinterpretació que tretze ceramistes han fet de la peça típica de Felanitx.

La mostra, que tindrà caràcter itinerant, compta amb el suport del Govern de les Illes Balears, el Consell de Mallorca, Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani, la Fundació Cosme Bauçà, el Museu de Mallorca, el Museu Santuari de Lluc, el Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera i el setmanari Felanitx.

stats