Societat 26/02/2019

Els alumnes de la UIB duran a terme aquest dimecres el referèndum sobre la monarquia

Aquesta iniciativa és de participació popular i està dirigida a tota la comunitat universitària

T. C.
2 min
Imatge d'arxiu dels alumnes de la UIB

PalmaEls alumnes de la UIB se sumen aquest dimecres a la iniciativa d'una trentena d'universitats de l'Estat que també han fet o que faran aquest referèndum sobre la monarquia. Els alumnes han manifestat que "aquest acte és de participació popular i que està dirigit a tota la comunitat universitària".

La iniciativa té l'objectiu d'obrir un debat i fer una consulta per conèixer l'opinió dels universitaris respecte de quin model d'estat volen: monarquia o república. "Tenint en compte que, per una banda, la majoria d'estudiants ni tan sols havien nascut l'any 1978 i que, per altra banda, la Constitució és qüestionada, aquest referèndum pretén posar damunt la taula la insatisfacció que comparteix un gran sector de la població per aquesta institució [la monarquia], a més de promoure que la Universitat es posicioni", expliquen els estudiants.

La votació del referèndum començarà a partir de les 12 i acabarà a les 17 hores. Les votacions es podran fer en cinc edificis de la UIB: Ramon Llull, Mateu Orfila, Anselm Turmeda, Guillem Cifre i Gaspar Melchor de Jovellanos. Quan acabi la jornada, l'Assemblea d'estudiants informarà dels resultats i de la participació.

Des de la UIB destaquen que un dels pilars de les universitats és el respecte absolut a les llibertats democràtiques. Així, exposen que "la UIB és i ha de ser un espai en què les idees es puguin expressar i debatre amb absoluta llibertat i amb el respecte a tota la comunitat universitària". Tal com bé recullen els seus estatuts en l'article 6: "La llibertat acadèmica es manifesta en la llibertat de càtedra, de recerca i d'estudi, així com la d'expressió, de reunió i d'associació en l'àmbit universitari".

A més, a aquesta iniciativa universitària se sumaran, de forma posterior, un grup de set entitats cíviques i culturals de Mallorca que han organitzat un referèndum en sis municipis. Les consultes, en les quals podran participar els majors de 16 anys, es duran a terme el 30 i 31 de març a Valldemossa i els dies 6 i 7 d'abril a Santa Margalida, Artà, Porreres, Esporles, Pollença.

stats