Els alumnes de la UIB se sumen a altres universitats de l'Estat i duran a terme el referèndum sobre la monarquia

La data encara no està fixada, però apunten que no serà abans de febrer de l'any que ve

Aquest dijous ha tingut lloc al claustre de la facultat Ramon Llull la primera assemblea oberta per organitzar un referèndum a la Universitat de les Illes Balears. Aquesta iniciativa, que neix des d'un grup d'estudiants, té l'objectiu d'obrir un debat i fer una consulta per conèixer l'opinió dels universitaris respecte de quin model d'estat volen: monarquia o república.

D'aquesta manera, els alumnes de la UIB se sumen a la iniciativa de més de 25 universitats de tot l'Estat que des d'aquest dijous i fins a l'any que ve duran a terme la consulta.

En un comunicat, els estudiants de la UIB han informat que la data per a la seva realització no ha quedat definida, però sí que s'ha acordat fer-lo a l'inici del segon quadrimestre (a partir del mes de febrer). "Tenint en compte que, per una banda, la majoria d'estudiants ni tan sols havien nascut l'any 1978 i que, per altra banda, va ser realment qüestionada a l'actual Constitució, aquesta iniciativa pretén posar damunt la taula el desgrat que comparteix un gran sector de la població cap a aquesta institució, a més de promoure que la Universitat es posicioni", expliquen en el comunicat.

Posicionament de la UIB

Des de la UIB exposen que un dels pilars de les universitats és el respecte absolut a les llibertats democràtiques, entre aquestes, especialment, el dret a la llibertat d'expressió i de reunió, tal com bé recullen els seus estatuts en l'article 6: "La llibertat acadèmica es manifesta en la llibertat de càtedra, de recerca i d'estudi, així com la d'expressió, de reunió i d'associació en l'àmbit universitari".

En aquesta línia, fonts de la Universitat de les Illes determinen que la UIB té la vocació de ser un espai de llibertat d'expressió, la qual cosa comporta que, a vegades, es realitzin activitats que una part de la comunitat universitària no comparteix.

"Les universitats són i han de ser un espai on les idees es puguin expressar i debatre amb absoluta llibertat i des del respecte a tota la comunitat universitària", manifesten des de la UIB.

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF