TOCAR TERRA
Societat 05/06/2020

Alternatives

Mateu Morro
3 min
Alternatives

Pensar el futur

Cal aprofitar la conjuntura actual per millorar temps venidors

El Col·lectiu Alternatives ha presentat aquesta setmana un document important. Es tracta d’una anàlisi i una proposta de prioritats per arribar a una sortida justa, sostenible i progressista a la crisi actual. En aquest manifest es diu que ara el que és més urgent és fer front als efectes demolidors generats per la crisi sanitària del coronavirus, però que això s’ha de fer sense deixar de pensar en el demà. El col·lectiu assenyala que la manca de planificació estratègica, sorgida de processos democràtics de debat social capaços de generar nous consensos, és un dels grans dèficits de les Illes Balears. I apunten dos temes: la necessitat de diversificar l’economia, per no dependre tan sols del turisme de masses, i la necessitat d’un decreixement que dugui a la disminució de l’oferta turística.

Turisme sí o turisme no

Aquest sector és indispensable a les Balears, però s’ha de repensar

El simplisme és una arma usual quan es vol convertir un debat en un joc de desqualificacions. S’hauria d’estar en una altra galàxia per no entendre la importància del turisme per a les Balears i la necessitat de reactivar-lo. El debat no és aquest. El debat és veure si la societat balear té opció de decidir quin model turístic vol o si ha d’acceptar com a dogma de fe un model que ja no genera riquesa social, sinó que es caracteritza per rendiments decreixents (en renda per càpita diferencial) a costa d’externalitats negatives creixents. Per això el Col·lectiu Alternatives parla d’un canvi de model turístic, perquè el sector no depengui de l’increment quantitatiu dels turistes, de l’abús de les condicions laborals o de la sobreexplotació del territori, factors que no asseguren ni la sostenibilitat del creixement ni el benestar social. En aquest sentit, la diversificació econòmica esdevé molt important.

Com diversificar?

És una acció que s’ha de planificar bé des del Govern mateix

Sembla que l’impuls a la diversificació s’ha de nodrir en una primera instància dels sectors que avui generen la major part del PIB balear. És a dir, la diversificació s’ha de sostenir sobre la reorientació del model turístic, aconseguint que les externalitats negatives siguin substituïdes per externalitats positives. Però un cop dit això, com bé apunta el Col·lectiu Alternatives, la diversificació, és a dir l’impuls cap a una economia del benestar, ha de venir de la planificació i de l’acció de govern, en el marc d’una redefinició de la sobirania política. Continuar amb el model extractiu, de depredació econòmica de l’estat espanyol centralitzat, no facilita que cap problema es resolgui d’acord amb les necessitats de la població balear.

Capacitat productiva local

Cal superar els problemes de la insularitat i la manca de finançament

La diversificació passa per dinamitzar la capacitat productiva local: innovació, tecnologia, indústria, canvi de model energètic i impuls al sector agroalimentari. I això ens du, de bell nou, al problema de la insularitat: si no s’aconsegueix que l’estat espanyol abandoni la seva política d’estrangulament econòmic de les produccions balears no extractives tampoc no podrem avançar. La desarticulació del teixit productiu balear, que no sigui el turisme de masses i la construcció, no és obra de la casualitat, és també el resultat del procés d’integració comercial europea i mundial, en la qual s’ha privat les Balears de cap mecanisme de protecció dels seus sectors productius. I això no ha estat una imposició europea, sinó resultat de la inacció estatal i autonòmica, com es demostra en el tracte aconseguit per les Canàries.

El factor insular

Intervé molt directament en la rendibilitat, o no, d’algunes activitats

La potencialitat de generar ocupació d’un model econòmic diversificat és real, tot i que la seva implementació no és fàcil i requereix un règim especial que consideri la insularitat. Per posar-ne sols un exemple: les Illes Balears tenen un 45% del seu territori ocupat per superfícies forestals, però un desaprofitament de la biomassa calculat en un 94%. Mentre que a l’Estat es produeixen anualment més de 700.000 tones de ‘pellets’ i hi ha ha 82 fàbriques actives, les Illes Balears no en tenen cap. El motiu és la nul·la rendibilitat d’aquesta activitat pels sobrecostos de la insularitat. I això ho podem constatar en molts d’altres àmbits. Impulsar una economia sostenible necessita l’adopció de mesures que permetin generar l’ambient favorable perquè les activitats diversificades puguin créixer.

stats