Troben morta la dona desapareguda en l'ensorrament de Peníscola

La caiguda de l'edifici ha deixat dues víctimes mortals i un ferit greu i ha obligat a desallotjar 300 veïns

Daniel Martín
3 min
Equips de rescat entre la runa de l'edifici

ValènciaEls equips de rescat han trobat aquest dijous a la tarda el cos sense vida de la dona desapareguda en l'ensorrament d'un edifici a la urbanització Font Nova de Peníscola. Ho han fet hores després que aquest matí rescatessin el cadàver d'un noi de 14 anys, fill de la parella de la dona. Ahir a última hora els bombers ja havien localitzat, viu i conscient, un home de 26 anys (fill de la dona trobada morta) que era dins l'edifici quan es va enfonsar. El jove, greu però estable, és a la unitat de crítics de l'Hospital Comarcal de Vinaròs, on va ser ingressat a la una de la matinada.

Fonts municipals han explicat que els gossos de la unitat canina havien localitzat la dona desapareguda poc abans de la mitjanit, tot i que no responia als crits dels equips de rescat. Per buscar-la van dur una grua de gran tonatge al lloc de l'accident, on hi han arribat a treballar 140 efectius dels diferents serveis d'emergència i seguretat. L'adolescent mort i el jove rescatat convivien amb la dona i amb la seva parella, el pare del menor mort, de manera permanent en aquest complex d'habitatges. A l'home l'atenen els serveis psicològics després d'haver sortit il·lès de l'incident: va poder sortir de l'immoble abans que s'ensorrés.

Segons l'alcalde, l'edifici va caure cap a dos quarts de vuit del vespre, en dues fases espaiades entre uns deu o quinze minuts, motiu pel qual molts veïns van aconseguir abandonar l'immoble abans de l'ensorrament definitiu. Una trentena dels prop de 300 veïns desallotjats s'han reubicat en hotels de la localitat del Baix Maestrat, mentre que la resta s'han traslladat a altres habitatges de la seva propietat o de familiars. Sobre el possible vincle entre l'ensorrament i les intenses pluges que van caure a la zona dimarts i dimecres, i que van deixar fins a 75 litres per metre quadrat en una hora, Andrés Martínez ha indicat que "encara no es pot avançar res" i ha instat a esperar els resultats de la investigació que ja ha iniciat la Guàrdia Civil.

Entre els residents desallotjats hi ha ciutadans com l'Adrián, un jove de Pamplona que passava uns dies a l'apartament familiar i que en declaracions a l'agència Efe recorda amb emoció i gairebé sense poder parlar com en el moment de l'enfonsament de l'edifici era en una de les cales del parc natural de la serra d'Irta, a prop del lloc. Una altra resident, la Maite, s'ha acostat aquest matí a la urbanització per saber si pot accedir al seu habitatge, en el mateix edifici sinistrat, però en una part que no va caure. Ha explicat que, amb els seus dos fills, va abandonar l'immoble deixant-hi totes les seves pertinences, només amb les claus de l'apartament.

Imatge de l'edifici afectat per l'ensorrament.

L'edifici va ser construït el 1989 i inaugurat el 1991–informacions errònies havien apuntat inicialment que tenia deu anys–, segons ha confirmat aquest dijous el director general de Qualitat i Rehabilitació de la conselleria d'Habitatge, Alberto Rubio. També ha explicat que dels 55 apartaments que incloïa l'immoble de tres plantes, la majoria segones residències, n'han quedat afectats 22. Rubio ha explicat que l'edifici es va ensorrar "bastant ràpid", com si fos "un dòmino".

Al lloc de l'accident s'hi van traslladar inicialment cinc dotacions de bombers, així com personal de les unitats de rescat i salvament, de la unitat canina i de la unitat de maquinària i logística. Es va haver d'atendre alguns dels veïns, que havien patit un atac d'ansietat. El Centre de Coordinació d'Emergències va demanar a la ciutadania que no s'acostés a l'edifici ensorrat per no entorpir els treballs de rescat. El cap del Consell, Ximo Puig, ha visitat aquest dijous Peníscola i ha explicat que el president espanyol, Pedro Sánchez, s'ha interessat per les tasques de rescat i que també visitarà la zona.

Treballs per treure la runa de l'edifici ensorrat a la urbanització Font Nova de Peníscola.
stats