Migració
Societat 22/07/2021

Almenys 238 joves entren a Melilla en el salt col·lectiu més nombrós dels últims anys

En l'acció han resultat ferides una vintena de persones, la majoria migrants i tres guàrdies civils

ARA
2 min
Un grup dels que han entrat a Melilla esperen indicacions de la policia

BarcelonaCom a mínim 238 persones, la majoria d'origen subsaharià, han aconseguit entrar a Melilla en un salt de la tanca de barrots, que des de l'any passat substitueixen les perilloses concertines, segons ha confirmat la Delegació del govern espanyol. En l'acció, la més nombrosa dels últims anys, han resultat ferits 18 migrants i fonts oficials han destacat que hi ha tres guàrdies civils lesionats quan participaven en el dispositiu i intentaven aturar-los.

El salt s'ha produït aquest matí cap a les 6.50 hores a l'altura del Barrio Chino quan un grup d'almenys 300 persones han intentat saltar els sis metres d'alçada de la tanca grimpant amb l'ajuda de garfis. Segurament és una acció planificada perquè no és el primer cop que hi ha una entrada col·lectiva aprofitant que la policia marroquina relaxa la vigilància de la frontera coincidint amb la celebració de l'Aid al-Kebir (la Pasqua del Sacrifici), la festivitat més important per a la comunitat musulmana, que dura fins divendres.

Només creuar la frontera i arribar a Melilla, els migrants no han amagat la seva immensa alegria per trepitjar territori comunitari al crit de "victòria, victòria" i "asil", malgrat les mostres evidents de cansament que es percebia en els seus rostres. Immediatament han iniciat una carrera per diversos barris de la ciutat i s'han dirigit directament a les portes del CITE, el centre d'estada temporal, on ingressaran mentre es tramita la petició d'asil i on hauran de passar la quarantena normativa contra el coronavirus. Allà també es troben aïllades les 120 persones que van entrar pel mateix mètode en dos grups dilluns i dimecres de la setmana passada.

Un grup de joves subsaharians descansant a les portes del CITE de Melilla, on passaran la quarantena, després d'aconseguir entrar en el salt col·lectiu del matí.

Precisament, arran d'aquestes últimes accions Espanya havia reforçat el control fronterer, segons havia informat a principis de setmana la delegada del govern espanyol, Sabrina Moh. De fet, des que el 17 i el 18 de maig va esclatar la crisi amb el Marroc per l'ingrés del líder del Front Saharaui en un hospital de La Rioja i la posterior entrada de més de 10.000 persones, els intents d'entrada a territori espanyol a través de les fronteres de les dues ciutats autònomes han estat habituals. Després d'aquest nou salt, el ministre de l'Interior, Fernado Grande-Marlaska, ha mostrat un to molt diferent del del maig respecte a les autoritats marroquines i ha qualificat Rabat de "soci estratègic" amb una "relació pròxima i estreta" amb el qual, ha subratllat, "estan en contacte directe i prenen mesures sempre per millorar".

A diferència de la crisi humanitària que va seguir a l'entrada de Ceuta de fa dos mesos, en aquesta ocasió no s'han produït més incidents i la situació a hores d'ara a la ciutat és de calma.

stats