Societat 26/11/2020

La Comissió Balear de Medi Ambient rebutja l'ampliació del port esportiu Alcudiamar

L'organisme adverteix que el projecte afectaria hàbitats marins amenaçats, com ara praderies de posidònia

K. O.
2 min
Vista aèria d'Alcudiamar

PalmaEl Subcomitè d'Avaluacions Ambientals de la Comissió Balear de Medi Ambient ha proposat emetre un informe desfavorable contra el projecte d'ampliació del port esportiu Alcudiamar, segons ha pogut saber l'ARA Balears. L'organisme considera que, malgrat haver-se presentat una reducció de la proposta inicial, la iniciativa continua "destruint directament" 1.200 metres quadrats poblats per Cymodocea nodosa, una planta marina protegida molt similar a la posidònia.

La comissió assenyala que l'ampliació afectaria hàbitats d'interès comunitari, o sigui, que estan protegits perquè es troben amenaçats, com ara praderies de posidònia. El subcomitè destaca que, malgrat que les plantes marines esmentades no estiguin dins de la Xarxa Natura 2000, no és raó per no protegir-les. De fet, esmenta l'article 46.3 de la Llei estatal de patrimoni natural i biodiversitat, que precisament estableix que cal evitar el deteriorament, la contaminació i les pertorbacions que afectin les espècies que estiguin fora de la xarxa.

El subcomitè adverteix que durant la fase d'obres per ampliar l'escar es produiran pertorbacions a 153,8 hectàrees de fons marí considerats hàbitats d'interès comunitari i 4,2 hectàrees de posidònia oceànica. L'impacte del projecte també afectaria zones incloses a la Xarxa Natura 2000, especialment al Lloc d'Interès Comunitari (LIC) marí de les badies d'Alcúdia i Pollença i la Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del nord de Mallorca. Les obres es farien a 60 metres del LIC i a només 20 metres de la ZEPA.

L'ampliació també podria augmentar els vessaments contaminants des de l'escar, l'increment del trànsit marí i la capacitat d'espai per a les embarcacions més grans, que provocarien més renous i contaminació lumínica. Per tot això, el servei de Planificació dels Espais Naturals de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat del Govern ja s'hi ha pronunciat en contra. El servei de Planificació ha considerat insuficients les mesures preventives i correctores proposades pels promotors per evitar impactes ambientals a la zona.

El subcomitè recorda que la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat forma part de la Comissió ambiental i els informes que fa són decisius perquè la Comissió Balear de Medi Ambient avaluï l'impacte dels projectes analitzats.

stats