Societat 23/02/2018

Asaja rebutja l'ampliació del parc de l'Albufera per afectar a cultius

L'entitat ha assegurat en un comunicat que l'ampliació "no té cap sentit si abans no s'aborden i solucionen els problemes que existeixen actualment al parc"

ARA Balears/EFE
2 min
L’aigua mal depurada contamina els 30 anys de l’Albufera

PalmaAsaja ha manifestat avui la seva oposició a l'ampliació del Parc Natural de s'Alfufera de Mallorca en 418 hectàrees anunciada pel Govern i ha advertit que més de la meitat corresponen a terrenys de cultius típics de la marjal de Muro i Sa Pobla, amb més de 2.000 petites parcel·les afectades.

L'entitat ha assegurat en un comunicat que l'ampliació "no té cap sentit si abans no s'aborden i solucionen els problemes que existeixen actualment al parc" i ha qualificat l'anunci de "una cortina de fum que perjudica seriosament als agricultors afectats".

Asaja s'oposa a l'ampliació mentre no es canviï la normativa, perquè el Pla d'Usos actual restringeix l'activitat agrícola en establir que no es podrien realitzar noves instal·lacions o construccions agràries ni ampliar les existents o es necessitaria autorització prèvia del Director General de Medi ambient per a qualsevol tractament fitosanitari.

Recorda a més que, segons el pla d'usos, solament s'autoritzen cultius tradicionals, es prohibeixen moviments de terra, la caça també tindrà una regulació específica "a partir de l'opinió del conseller de torn" i per a totes les finques afectades el dret de tempteig i retractació per part de l'Administració.

Segons Asaja, la proposta perjudica agricultors que exerceixen les seves tasques a les zones d'ampliació del Parc Nacional de s'Albufera,i a moltes parcel·les utilitzades agrícolamente o com a pasturatges.

L'entitat ha acusat al conseller de Medi ambient, Agricultura i Pesca, Vicens Vidal, de "tornar a actuar d'esquena al sector ja que no se li ha consultat a cap moment aquesta ampliació".

El gerent de Asaja-Balears, Joan Simonet, ha titllat la proposta de "un nou atac a l'agricultura productiva de Mallorca perquè enganya als agricultors de la zona, als ajuntaments de Sa Pobla i Muro i als seus alcaldes".

"A pesar que la presidenta Francina Armengol ho negui, sí tindrà efectes en el sector agrari si ens atenim a la normativa vigent publicada en el BOIB. Volem suposar que la presidenta també ha estat enganyada pel conseller", ha dit Simonet.

Asaja ha assenyalat que els grups ecologistes porten denunciant el mal estat del parc des de fa anys, "amb impactes ben identificats però sense que les solucions arribin".

Ha recordat que, segons el GOB, falta una planificació bàsica i hi ha manques de vigilància, manteniment i seguiment ecològic sistemàtic.

L'any passat, l'entitat ecologista va tornar a denunciar la greu situació de l'Albufera atribuint la falta de solucions a la Conselleria de Medi ambient i el mes passat va tornar a repetir la denúncia mitjançant un informe que ha enviat al Secretariat de RAMSAR sol·licitant mesures i un pla de xoc urgent per contenir i revertir greu deterioració ecològica del parc.

Segons Asaja, de tot el que el RAMSAR i el GOB porten reclamant anys, "el Govern ha fet el més fàcil: anunciar la seva ampliació" i les mesures per solucionar els problemes "continuen en el calaix".

"Abans d'ampliar parcs i crear noves zones protegides, que es gestionin correctament les existents", ha reclamat Asaja.

stats