Els policies tutors actuaran el curs que ve en menys municipis que durant l'estat d'alarma

D'abril a juny del 2020 varen realitzar més de 7.000 actuacions amb la comunitat escolar, quan, normalment, durant un any se'n fan 5.000

Feina intensa la dels policies tutors durant l'estat d'alarma, ja que durant els mesos d'abril, maig i juny varen fer 7.234 actuacions, mentre que en un any en solen fer 5.000. Així ho ha explicat Rafel Covas, el coordinador d'aquest tipus de policies, que són un pont entre l'escola i la societat. Covas lamenta que els policies tutors actuaran en menys municipis durant el curs que ve per manca de personal. Aquests tres mesos varen desenvolupar tasques en 62 municipis de les Illes, la previsió per al curs que ve es que siguin presents en 57.

Covas ha aclarit que el motiu són les jubilacions i que és necessari un procés de dos anys per tornar a ocupar una plaça. És per això que no s'arribarà a les xifres que varen poder cobrir durant l'estat d'alarma. També ha explicat que d'abril a juny d'enguany es varen dedicar 71 efectius a aquestes feines perquè es varen recuperar expolicies tutors i altres agents. Per al curs que ve la previsió és que 85 policies es dediquin a aquesta feina en contacte amb la comunitat educativa.

Les dades ofertes no inclouen els centres de Palma, ja que en aquest municipi, on resideix bona part de la població de les Illes, la feina de facilitar equipaments o material escolar, així com localitzar les famílies amb diferents problemàtiques i necessitats, la feen majoritàriament la Policia Nacional i els serveis socials. A Palma només hi ha dos policies tutors, una xifra totalment insuficient, segons ha reconegut Covas.

Els casos més complicats que hi va haver a la resta de municipis es poden resumir en 811 nins desconnectats, 102 casos d'absentisme i 135 en situació de risc social, principalment per mancances econòmiques. "No tenien per pagar el llum, o la gelera mig buida", ha comentat Covas, qui també ha explicat que la majoria de nins i nines desconnectats es varen poder recuperar "perquè simplement pensaven que no hi havia escola, com per Nadal", ha dit.

Els policies tutors varen poder distribuir 1.513 equips informàtics, 522 targetes per garantir la connexió a internet i material escolar. La Delegació del govern va donar autorització a les famílies per anar un dia a recollir el material al centre. En total, els policies tutors varen fer el seguiment de 1.259 alumnes.

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF