Els ajuntaments de Mallorca poden disposar de subvencions per redactar plans de prevenció d'incendis

Medi Ambient es posa a disposició dels consistoris per assessorar-los i els recorda que el Consell ofereix aquestes ajudes

La Conselleria de Medi Ambient ha informat els ajuntaments de Mallorca que els pot assessorar a l'hora de redactar els plans de prevenció d'incendis, dels quals encara no disposen encara que són especialment necessaris als municipis amb més risc d'incendi. En una carta dirigida als consistoris, el director general d'Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, ha recordat que el Consell de Mallorca subvenciona l'elaboració d'aquests plans, entre altres coses.

Mas assenyala que la Fiscalia General de l'Estat va informar els ajuntaments l'any passat i el maig d'enguany que estan obligats a disposar de plans de prevenció de focs. La manca d'un pla local de prevenció "pot constituir un delicte contra la seguretat col·lectiva i mediambiental" per part dels consistoris, com va informar l'ARA Balears.

Cap municipi amb alt risc d’incendi té pla de prevenció

El director general també comenta a la carta que les ajudes són "molt interessants per assolir aquest objectiu de corresponsabilitat respecte dels incendis forestals i millorar l'eficiència energètica i la implantació d'energies renovables".

Les subvencions del Consell estan incloses en el Pla d'acció per a l'energia sostenible i el clima i també preveuen finançar actuacions com ara la redacció de projectes per fer franges de protecció entre el bosc i zones urbanes o dipòsits d'aigua. També inclou campanyes de sensibilització sobre el risc d'incendis i ajudes concretes per instal·lar calderes de biomassa fins a un màxim subvencionable de 250 € per kW.

Cal recordar que cap municipi de les Balears amb un destacat risc d’incendi forestal, ja sigui alt, molt alt o extremadament alt, té cap pla per prevenir els focs. Les zones més susceptibles de patir incendis forestals representen un 41% del territori de les Balears –un 63% en el cas d’Eivissa, un 59% a Menorca, un 35% a Formentera i, a Mallorca, un 34%–, segons dades de la Conselleria de Medi Ambient.

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF