Societat 30/01/2018

37 festes populars i 34 ajuntaments de Mallorca han penjat la banderola de 'No i punt!'

“Treure de la invisibilitat les agressions sexistes” és un dels objectius de la campanya promoguda pel Consell de Mallorca amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palma

Maria Cifre
2 min
hh

PalmaEl vicepresident segon del Consell de Mallorca i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, juntament amb la directora insular d’Igualtat, Nina Parrón, han fet balanç de la campanya 'No i punt! De festa, Mallorca lliure d’agressions sexistes'.

Dues agressions varen ser registrades durant el transcurs de la campanya, una durant les festes d’Artà i l’altra a Sóller. Ambdós casos varen ser denunciats als punts de sensibilització com a invasió de l’espai personal i tocaments no desitjats.

El balanç de la campanya del passat 2017 és molt positiu. L’objectiu de la campanya del 2017 d’ampliar el nombre de pobles adherits al pla contra les agressions sexistes s’ha complert. Un total de 34 municipis han format part d’aquest projecte, tres més que l'any 2016, quan s’inicià la campanya.

Fent referència al protocol, Nina Parrón, directora insular d’Igualtat, ha explicat que “s’ha convertit en una guia a la carta molt útil per als ajuntaments”. Cada consistori ha anat adaptant el programa a les necessitats que considerava oportunes per al seu municipi. “Un exemple clar és el d’Alcúdia, que va fer fulletons traduïts a diferents idiomes i va fer difusió de la campanya mitjançant cartells als taxis.

El protocol d’actuació vol reivindicar que no només s’actuï quan un ha patit una agressió, ja sigui sexista, sexual o homòfoba, sinó que també s’intervingui quan un és conscient que algú n'és víctima. Per això, es varen dur a terme sessions informatives i formatives per al personal dels ajuntaments, els cossos de seguretat i les associacions col·laboradores amb l’organització de les festes populars. “Cal destacar que a les 64 sessions formatives duites a terme arreu de Mallorca, hi ha hagut una participació més elevada de dones que d’homes”, ha explicat Jurado. Un total de 870 persones varen ser formades, de les quals 461 eren dones i 409 eren homes. Només a Valldemossa la participació d’homes ha superat la de les dones.

Una altra de les valoracions positives que s’han fet és l’agraïment a la participació ciutadana. En cinc dels municipis adherits al programa, algunes de les persones que varen assistir a les sessions de formació varen oferir un punt d’informació i difusió durant les festes patronals. Són a Lloseta, Selva, Fornalutx, Banyalbufar i Estellencs.

stats