L’Ajuntament de Palma demana fons al govern espanyol per donar ajudes per al lloguer durant l’estat d’alarma

La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha informat que tots els departaments de l’àrea continuen fent feina

L'àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Palma ha exigit al govern espanyol que posi a disposició dels municipis "un fons per finançar ajudes extraordinàries per al pagament del lloguer" durant l'estat d'alarma. Així ho ha anunciat la regidora Neus Truyol en una roda de premsa telemàtica aquest dimarts.

"Esper que l'estat espanyol sigui responsable i posi en mans dels ajuntaments i les comunitats autònomes fons extraordinaris per fer front a aquesta crisi social", ha afegit Truyol. Ara bé, paral·lelament el Consistori està fent feina per incrementar la partida per a ajudes al lloguer, que es donen a través de l'Oficina Antidesnonaments de l'àrea de Benestar Social, subratlla.

Juntament amb aquesta mesura, la seva regidoria va demanar a l'executiu estatal la implantació d'una moratòria per al pagament d'hipoteques de menys ingressos i una tramitació judicial per evitar els desnonaments durant la crisi sanitària provocada pel coronavirus. Davant això, el govern espanyol ja ha obert un període per demanar una moratòria per al pagament de les quotes de la hipoteca.

Segons informava aquest dilluns l'Ajuntament en un comunicat, els afectats han de contactar amb les seves entitats bancàries per iniciar la reclamació a través de les plataformes que s'habilitin i fins 15 dies després que finalitzi la vigència de les mesures extraordinàries previstes en el Reial Decret 8/2020 del 17 de març.

Més de 200 persones passen el confinament als carrers de Palma

La regidora ha aprofitat per informar que tots els departaments de la seva àrea continuen treballant. "Tots els que poden estan fent feina des de casa, poques persones fan feina presencial, només l'essencial i imprescindible", ha indicat Truyol. Així, ha confirmat que es continua fent feina internament en el Pla General d'Urbanisme, i el Patronat Municipal d'Habitatge també continua en contacte amb tots els seus usuaris de Palma per conèixer-ne les necessitats i que no s'ha aturat la tramitació ordinària de les llicències i obres i de les Inspeccions Tècniques d'Edificis.

Amb relació a aquesta qüestió, Truyol ha reconegut que els decrets no estableixin que cal aturar les obres en execució, però indica que "per precaució, s'haurien de començar a aturar, excepte en els casos que siguin essencials o urgents". De fet, afegeix, ja hi ha empreses de la construcció que ho han començat a fer. Malgrat que des de l'Ajuntament no poden prendre cap mesura, la regidora demana que "totes les obres garanteixin les mesures de seguretat, tant per evitar contagis com accidents laborals per no saturar més l'atenció sanitària".

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF