Societat 20/03/2019

L’Ajuntament de Palma vol desmuntar el discurs de l’odi

Més de 70 persones participen en les Jornades Stop Racisme

Maria Fuster
2 min
L’ajuntament de Palma vol desmuntar els discurs de l’odi

PalmaRepresentants de diferents entitats i persones conscienciades sobre la lluita antiracista han assistit a les terceres Jornades Stop Racisme de formació per detectar i intervenir en casos d’agressions racistes i construir una societat antiracista. El regidor d’Igualtat i Drets Civils, Aligi Molina, ha destacat la necessitat de fer feina en aquest tema “arran de l’augment de discursos antiracistes”, i ha recordat el darrer atemptat d’ultradreta contra dues mesquites, que va deixar 50 morts a Nova Zelanda.

Aligi Molina ha proposat “connectar totes les expressions racistes entre si, que patim les persones racialitzades de tot el món”. El regidor afirma que es tracta d’una tasca important per denunciar no només actes sinó “una cultura colonial, racista, xenòfoba i islamòfoba”. Alhora ha comentat que tot i que la lluita antiracista l’han de liderar les mateixes persones racialitzades, tota la societat ha de participar-hi per no deixar que torni el “monstre” del feixisme.

En les jornades hi participen Nani Valero, la responsable de Diversitat i Interculturalitat de la Regidoria de Drets Civils i Gènere de l'Ajuntament de Sabadell, un consistori capdavanter que d'ençà del 2004, quan varen patir diferents agressions per part de 'neonazis', ha posat en marxa una comissió de convivència. Fins ara les seves estratègies, eines i recursos antiracistes i de defensa de la diversitat no han deixat d’augmentar i millorar.

Diferents entitats locals han explicat bones pràctiques preventives del racisme i la xenofòbia. Xialin Liu, representant de l’Associació Xinesa de les Illes Balears, ha fet un exposició per desmuntar el prejudici que els xinesos són un col·lectiu tancat. Liu explica que varen demostrar just el contrari en la celebració de “l’any nou xinès a Pere Garau”. Alhora comenta la necessitat de conèixer “més la cultura local i que els locals puguin conèixer la seva cultura xinesa”. Ada Siquier ha expliclat el programa d’educació emocional sistèmic que du a terme l’associació Pa i Mel a sa Pobla, on conviuen més de 50 nacionalitats, amb una important població marroquina.

stats