Societat 20/04/2020

L'estat d'alarma dispara l'atenció de víctimes de violència masclista a Palma

La regidora Sonia Vivas denuncia que cap dels bancs dels fons Voltor ha acceptat cedir pisos per acollir aquestes dones

M. F.
2 min
Les Balears són la quarta comunitat amb la taxa més elevada de víctimes de violència de gènere.

PalmaL'estat d'alarma pel coronavirus ha provocat un augment de l’entrada de sol·licituds al servei de l'Ajuntament de Palma de dones de víctimes de violència masclista d'un 50%, segons ha explicat la regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI, Sonia Vivas, qui també ha lamentat que cap dels bancs que tenen habitatges als fons Voltor ha acceptat cedir pisos per donar una alternativa habitacional a les dones.

Actualment, el servei municipal té quatre pisos ocupats amb dones i els seus fills, i per una altra banda hi ha sis usuàries del servei a un hotel i 32 dones al casal. Així, en total, Cort actualment atén 48 dones. Vivas ha comentat que aquest dilluns s'està valorant que hi accedeixi una dona més. Pel que fa als menors, l'increment de les peticions d'acolliment ha estat d'un 76%.

En relació amb els fons Voltor, Vivas ha expressat la seva desconfiança a obtenir-ne una resposta positiva i que vulguin col·laborar amb l'atenció a les víctimes de violència masclista. Ha dit que només Caixabank va donar una resposta a la carta enviada per Cort donant un número de registre d'entrada. Tot i així, ha afirmat que és la seva obligació i que continuaran "picant a totes les portes".

Pel que fa als serveis d'atenció, la regidora de Feminisme ha explicat que s'ha controlat tots els dies la temperatura de les usuàries i dels seus fills i que s'han seguit els protocols indicats per evitar els contagis del covid-19. Així com també ha destacat que els treballadors i treballadores disposaven de material de protecció.

Vivas assegura que fa feina per ampliar els serveis, ja que preveu que encara se n'incrementi més la demanda i també que posteriorment sigui més complicada la inserció laboral de les víctimes. La regidora ha recordat que en temps de crisi econòmica, durant el 2008, aquest tipus de demanda va augmentar un 227%. També ha comentat que a escala estatal les consultes telefòniques de víctimes de violència masclista s'han incrementat un 50%.

La regidora de Feminisme assegura que el servei no ha patit saturació i s'han fet esforços per distribuir les dones per facilitar la convivència durant el confinament. També ha remarcat que l'Ajuntament va destinar 267.500 euros a oferir una alternativa habitacional a aquestes dones. És una decisió aprovada per la Junta de Govern, gràcies a la flexibilització que permet el Reial Decret de Llei 12/2020 de 31 de març, que considera essencials els serveis d'atenció a víctimes de violència masclista. Així, fins ara s'han concertat 19 places residencials, les quals són ampliables fins a la cinquantena en establiments d'allotjament turístic, per tal de poder garantir de demanda d'atenció del SAM.

stats