Agricultors i ramaders entreguen una porcella a José Hila contra el tancament de l'escorxador de Palma

Unió de Pagesos denuncia que l'Ajuntament deu les ajudes del 2018 i el 2019, amb les quals es podria fer front al deute de 150.000 euros acumulat

Membres de l'Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja) de les Illes Balears, de la Unió de Pagesos de Mallorca i de la Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA-AIA) s'han manifestat aquest dimecres a la plaça de Cort per evitar el tancament de l'escorxador municipal de Palma. Els participants han fet entrega al batle, José Hila, d'una porcella mallorquina com a acte simbòlic i una carta amb les seves reivindicacions.

"Si volem continuar-ne menjant, hem de mantenir obert l'escorxador", reivindica Sebastià Ordines, secretari general de la Unió de Pagesos. Segons les organitzacions, l'Ajuntament de Palma no va pagar les ajudes corresponents a l'escorxador ni el 2018 ni el 2019, de 300.000 euros en total. Ordines assegura que el deute del concessionari de l'escorxador, Joan Pocoví, ascendeix a 150.000 euros, de manera que amb l'abonament de les subvencions es podria fer front a aquesta xifra.

De la Concha: "No permetrem que tanqui l'escorxador de Palma"

Tot i això, Unió de Pagesos recorda que cap dels altres dos escorxadors municipals de Mallorca –el d'Inca i el de Manacor– no paguen lloguer i demanen les mateixes condicions per al de Palma. Per la seva banda, el representant d'Asaja, Joan Simonet, ha advertit que si es tanquen aquestes instal·lacions "es tanquen el 85% de les explotacions ramaderes de Mallorca, juntament amb totes les explotacions de menjar per a animals i de sobrassada de porc negre".

Cort estudia destinar part de la Llei de Capitalitat a l'escorxador

L'empresa concessionària de l'escorxador ha sol·licitat a Mercapalma -on estan ubicades les seves instal·lacions- una rebaixa en el preu del lloguer. Davant això, el consistori ha requerit una auditoria que demostri les pèrdues reals de l'empresa i així estudiar la seva situació financera.

Per altra banda, el consistori i la conselleria estudien altres alternatives pel futur de l'escorxador, com ara "destinar una part de la Llei de Capitalitat que correspon a Palma per completar la subvenció que aporta el Govern". Fonts municipals puntualitzen que no es prendrà cap decisió en un termini d'un o dos mesos, fins que no es faci la propera reunió del consell d'administració de l'escorxador municipal.

L'Escorxador de Palma, en perill per problemes burocràtics

Amb motiu de l'acte, el batle de Palma, José Hila, i el regidor de Promoció Econòmica i Ocupació, Rodrigo Romero, han mantingut una reunió amb els representants d'Unió de Pagesos. Arran d'aquesta trobada, l'Ajuntament ha informat que "té una clara voluntat política de trobar una solució" davant aquest problema, tant des del govern municipal com des de la Conselleria.

Així, l'Ajuntament aposta "per la continuïtat de l'escorxador", que considera "un espai amb una importància cabdal per donar suport al sector" i que és clau per "garantir el subministrament de carn a Palma i la resta de l'illa".

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF