Societat 25/10/2019

Afinen l’aplicació de la intel·ligència artificial a àmbits com la salut o el benestar per evitar problemes ètics

La Colònia de Sant Jordi acull el 22è Congrés Internacional de l’Associació Catalana d’IA

Carles Tudurí
2 min
Un enginyer fent un ajust a l’Increïble home biònic, que és en un museu de Washington.

Experts reunits a la Colònia de Sant Jordi debaten la necessitat de millorar la gestió de la intel·ligència artificial en determinats àmbits com el benestar a la salut per tal d'evitar problemes ètics que la seva aplicació pugui suposar.

Així s'ha pogut constatar en la taula rodona "Intel·ligència artificial en salut, benestar i turisme. Aspectes ètics" que s'ha celebrat en el marc del 22è Congrés Internacional de l'Associació Catalana d'Intel·ligència Artificial, en el qual s'han presentat treballs d'investigadors de primera línia d'àmbit estatal i internacional en aquest camp. En la seva organització ha pres part el grup d'investigació Soft Computing, Processament d'Imatges i Agregació (SCOPIA), de la Universitat de les Illes Balears.

Uns dels participants, el professor de Ciències Matemàtiques i Informàtica de la UIB, Antoni Jaume Capó, explica que la intel·ligència artificial ha estat capaç de crear eines amb la capacitat de fer diagnòstics mèdics molt encertats, però que tant la llei com el codi ètic d'aquest col·lectiu no permet que els algoritmes siguin els que diagnostiquin una malaltia, ja que són els metges als qui els pertoca fer-ho.

"Per tant, el que hem de fer és desenvolupar aplicacions d'intel·ligència artificial que donin un suport al metge, però sense fer un diagnòstic final. El que es fa és una intel·ligència artificial explicativa, es dona un resultat, però s'ha de justificar perquè s'obté aquest resultat", explica Jaume.

Per la seva banda, el catedràtic de la UIB en Ciències Matemàtiques i Informàtica Llorenç Valverde, ha destacat la necessitat que els tècnics que gestionen projectes relacionats amb la intel·ligència artificial tinguin una formació adequada en matèria d'humanitats o en valors ètics.

"No vull dir que no sigui una bona cosa això de fer codis ètics, bona però sovint resulta inútil. Perquè, una vegada que tens garantit que el desenvolupador hagi observat en tot i per tot el codi, com garanteixes que també l'observi qui fa servir el sistema? Encara més, si és un sistema que aprèn, com evites els biaixos associats a les dades?", destaca el professor.

Valverde va posar l'exemple del sistema utilitzat pel servei de recursos humans d'Amazon fins a 2017, que aprenia tant bé a partir de les dades que gestionava que va aprendre a discriminar les dones. Un sistema per avaluar les possibilitats de reincidència de delinqüents també va aprendre a partir de les dades rebudes a discriminar les persones de color.

"Arreu trobam gent molt preparada tècnicament, però sense principis. I és així que surten les dades esbiaixades que fan que els sistemes també adquireixin el biaix, o escàndols econòmics o la corrupció, tant política com empresarial", explica Valverde.

El congrés ha tengut lloc del 23 al 25 d'octubre amb l'objectiu principal de fomentar la discussió sobre els treballs en intel·ligència artificial, que es desenvolupen en el domini lingüístic català, així com reunir els membres d'aquesta comunitat investigadora. Han participat com a conferenciants en les sessions plenàries l'investigador Javier Fernández de la Universitat Pública de Navarra, que va pronunciar la conferència "Nuevos métodos de fusión de información y el cerebro computacional"; Anna Monreale, de la Universitat de Pisa, la conferència "Explainable IA", i Joan Serrà, "From correlation to imagination: deep generative models for artificial intelligence".

stats