Els afectats per la torrentada rebran ajudes de fins a 60.000 euros

El Govern ha aprovat aquest dijous un decret llei per agilitzar la inspecció dels habitatges afectats i la tramitació de les indemnitzacions

La consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, ha informat de l'aprovació en el Consell de Govern d'aquest dijous d'un decret llei que estableix un conjunt d'ajudes per a totes les persones afectades per la torrentada del Llevant provinents del fons de contingència.

"Analitzarem tot el que faci falta per poder aprendre d'aquesta experiència", ha dit Cladera, en referència als esdeveniments de la torrentada, que considera "la major catàstrofe que han patit les Illes en les darreres dècades". La consellera també ha volgut agrair la feina de tots els efectius, "que s'hi han deixat la pell".

Pel que fa a les ajudes que el Govern de les Illes oferirà a totes les persones afectades, se'n plantegen per defunció amb un import màxim de 32.000 euros. També hi haurà ajudes per a les persones que han patit sinistres totals o parcials a les seves cases, que van des dels 60.000 euros fins als 30.000. Per a les que hagin perdut completament els seus habitatges, el Govern oferirà una ajuda de 700 euros mensuals durant dos anys o la possibilitat d'accedir a sis habitatges de protecció oficial de l'Ibavi. Per a les que hagin patit danys estructurals, el Govern oferirà una indemnització de 10.000 euros.

També s'estableixen ajudes per als edificis i les comunitats de propietaris, que podran sol·licitar fins a un màxim de 8.000 euros per reparar danys i desperfectes.

D'altra banda, es preveuen indemnitzacions per als propietaris de vehicles sinistrats que podrien arribar als 6.000 euros i que seran compatibles amb les ajudes del Consorci d'Assegurances.

Aquest decret llei que té caràcter de llei i que entra en vigor a partir d'aquest dijous també estableix ajudes per als empresaris afectats per les inundacions. En concret, s'oferiran 100.000 euros a indústria, empreses turístiques o comerç a l'engròs i 30.000 euros als comerços i restaurants. Catalina Cladera ha informat que en el Consell de Govern de divendres es concretaran les quanties exactes i el procediment per sol·licitar-les.

A més, s'inclouen en aquest plec ajudes per a les explotacions agrícoles i ramaderes que es tramitaran per la via de la subvenció dels fons europeus Fogaiba. Totes les persones interessades tindran tres setmanes per inscriure's a la campanya d'inspecció de la Conselleria, que té com a objectiu valorar els danys materials de cada finca. Aquestes indemnitzacions podran cobrir un màxim del 80% de la reparació dels desperfectes en cas que la finca estigui assegurada i d'un 40% en els casos de finques no assegurades.

Finalment, s'inclouen ajudes en forma de prestació social que seran d'un màxim de 5.500 euros, ajuts per rehabilitar infraestructures i equipaments municipals, per al transport i per a l'acompanyament psicològic als centres educatius de tots els municipis afectats.

Catalina Cladera ha explicat que la intenció d'aquest decret llei és agilitzar les inspeccions en les infraestructures i els habitatges afectats i reduir al màxim els tràmits burocràtics per accedir a aquestes ajudes. En aquest sentit, Cladera ha explicat que s'obriran finestres úniques als ajuntaments dels municipis del Llevant des d'on es donarà informació i es tramitaran les ajudes.

Totes aquestes indemnitzacions són de caràcter subsidiari però permeten complementar-se amb les ajudes provinents de les assegurances privades. Pel que fa al recompte d'habitatges afectats, el Govern encara no disposa d'un càlcul exhaustiu ja que, segons ha explicat la consellera d'Hisenda, encara continua la inspecció per avaluar els danys totals de la torrentada. 

"El nostre objectiu és que tots els afectats puguin recuperar la normalitat, tot i que sabem que hi ha danys materials i emocionals que no es podran compensar mai", ha declarat Cladera.

EDICIÓ PAPER 13/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF