Societat 27/04/2021

Afectats pel covid-19 a Menorca preveu l'empitjorament de l'economia després de l'estiu

Denuncien greuges comparatius amb altres activitats com l'esportiva o la cultural

Iván Martín
2 min
El sector de la restauració se sent maltractat per les restriccions.

MaóPreocupació a Menorca per la situació econòmica que pugui patir l'illa després de la temporada turística. Les reserves són mínimes i el teixit empresarial no confia del tot en una reactivació a l'estiu, principalment perquè hi ha la sensació que la temporada es reduirà a dos mesos: juliol i agost. Per aquest motiu, el vicepresident de la plataforma d'afectats pel covid-19, moviment que aglutina treballadors autònoms de diferents sectors i que actuen al marge de les patronals econòmiques PIME i la CAEB, adverteix que l'impacte real de les restriccions causades per la pandèmia es reflectiran un cop finalitzi la temporada turística.

Així, Omar Carballo, vicepresident de la plataforma, avisa que es presenta un escenari "complex" i explica que molts d'empresaris "vivim al dia, amb endeutaments i sense veure la llum al final del túnel". La incertesa és de tal magnitud que el pessimisme s'ha apoderat d'ell: "Crec que el pròxim hivern marcarà un abans i un després", i afegeix: "Ara sobrevivim fins a l'estiu, però quan acabi explotarà tot i molts de negocis es veuran obligats a tancar".

Carballo no entén com un territori com les Balears on més del 80% del seu producte interior brut (PIB) depèn del turisme no registra uns percentatges de vacunació elevats. D'altra banda, i en relació amb la flexibilització de les mesures del Govern balear a Menorca, Carballo considera que han arribat tard: "Fa un o dos mesos que podríem estar així. Ara costa arrencar perquè no hi ha turistes, però el que fa més mal és veure com no ens tenen en compte per aplicar les mesures que afecten a tots els sectors, tot i que els més maltractats són els hostalers".

A més, el vicepresident de la plataforma d'afectats pel coronavirus denuncia greuges comparatius amb altres activitats com l'esportiva o la cultural: "És rocambolesc com s'ha de vigilar el nombre de persones que seuen al voltant d'una taula en un restaurant, i en canvi els carrers estan plens de gent per Sant Jordi, s'organitzen concerts a Ciutadella o entren 1.000 persones al pavelló Menorca". Finalment, Omar Carballo afirma que les ajudes de l'administració són "totalment insuficients" i lamenta la lentitud burocràtica: "Alguns no hem cobrat les ajudes corresponents a gener i febrer. No sabem si pensar que ho fan a consciència o simplement que es tracta d'una tramitació poc eficient".

stats